Jump to content

Temeljna prava u EU: etnička diskriminacija i dalje realnost - izvješće


Mrljavac
 Dijeli

BEČ, 20. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Europska agencija za temeljna prava (FRA) upozorila je u novom godišnjem izvješću, objavljenom u srijedu, da u Europskoj uniji i dalje postoje problemi etničke diskriminacije i pozvala države članice da provedu postojeće zakone kako bi zaštitile prava svojih građana.

 

 

"Etnička diskriminacija ostaje realnost u cijeloj Europskoj uniji, bilo na području zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja ili stanovanja", upozorava agencija sa sjedištem u Beču.

 

U ovim teškim vremenima, "EU mora više nego ikad jamčiti" zaštitu temeljnih prava, ističe u izvješću predsjednica upravnog vijeća agencije Ilze Brand Kehris.

 

Isti sektori problematični su za migrante i tražitelje azila, dok je jedan od glavnih izazova za EU uspostava zajedničkog sustava azila do kraja 2012.

 

"Rasizam, jednakost i nediskriminacija moraju ostati glavne preokupacije" u 2012., ocjenjuje Ilze Brand Kehris.

 

Agencija ističe nužnost političke volje i financiranja na europskoj razini kako bi se poboljšali kapaciteti za organizaciju i prijem migranata izvan EU-a.

 

Zbog migratornog pritiska na Mediteranu, povećanog Arapskim proljećem, "situacija ljudi koje ilegalno ulaze u Europsku uniju preko njezinih vanjskih granica postala je hitno pitanje kada je riječ o temeljnim pravima", ističe FRA.

 

Agencija u izvješću navodi i poboljšanja postignuta tijekom 2011., među kojima su odluke u prilog prava homoseksualaca i hendikepiranih, reforme sustava zaštite djece ili mjere za skraćivanje sudskih postupaka.

 

U 2011., Europski sud za ljudska prava donio je 529 presuda, prema 657 prethodne godine, u kojima je utvrđeno najmanje jedno kršenje temeljnih prava, a najviše ih se odnosi na Grčku (69), Rumunjsku (58), Poljsku (54) i Bugarsku (52). Švedska je jedina država članica EU-a protiv koje nije donesena nijedna presuda za kršenje ljudskih prava.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija