Jump to content

U Hrvatskom saboru rasprava o Zakonu o udomiteljstvu


Mrljavac

ZAGREB, 4. srpnja 2012. (Hina) - U raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu vladajući zastupnici su hitnost postupka opravdavali potrebom usklađivanja sa Zakonom o socijalnoj skrbi, dok oporbeni zastupnici smatraju da su izmjene trebale proći dva čitanja prije donošenja.

 

Također oporba se protivi smanjenju kriterija za potrebnu obrazovanost udomitelja, koji, pak, vladajući ne smatraju bitnim uvjetom za kvalitetu udomiteljstva.

Sonja Koenig (Klub HNS-a), najavila je da će podržati izmjene zakona, jer drži da će ubrzati, olakšati i pojednostavniti postupak udomljavanja i povećati broj potencijalnih udomitelja. Rekla je kako je namjera da se do 2016. poveća udio izvaninstitucionalnog udomljavanja u odnosu na institucionalno u omjeru 80 prema 20 posto.

Tu namjeru kao i žurno donošenje izmjena zakona kao prijelazno rješenje podržala je i Romana Jerković (Klub SDP-a) jer drži da će se time olakšati rad na terenu te je naglasila kako je potrebno razvijati mrežu udomitelja. Dodala je kako su se potvrdile ranije sumnje da tome neće pridonijeti uvjetovanje stupnjem obrazovanja.

Dražen Đurović (Klub HDSSB-a) najavio je da neće podržati izmjene i dopune Zakona ni donošenje po hitnom postupku, već drži da su trebale ići u dva čitanja, kao i da se zbog njihovog velikog broja trebalo ići u izradu novog zakona. Po njegovom mišljenju nije prihvatljivo da udomitelji imaju samo osnovnu školu, jer su se, kako je rekao, promijenila vremena i standardi u odnosu na 60-te i 70-te godine prošlog stoljeća kada to nije bio problem. Upitnim smatra da će se spuštanjem kriterija obrazovanosti povećati broj udomitelja.

Sunčana Glavak (Klub HDZ-a) istaknula je kako je udomiteljstvo potrebno društvu, ali ne na predloženom zakonskom rješenju. Upozorila je da se smanjuju kriteriji za udomitelje, ali ne vodi briga o najvažnijem - interesima djece. Napomenula je da je više od 52 posto udomitelja s nezavršenom srednjom školom ili završenom osnovnom školom, a obrazloženje predlagatelja da u drugim europskim zemljama, osim jedne, ne postoj propisana potrebna razina obrazovanja udomitelja, smatra nedovoljnim. Ukidanje profesionalnog udomiteljstva ne smatra dobrim rješenjem.

Višnja Fortuna (Klub HSU) najavila je da će podržati izmjene zakona, a spuštanje kriterija potrebne razine obrazovanja za udomitelje ne smatra problematičnom, jer postoje mehanizmi kontrole njihova rada.

Nansi Tireli (Klub Hrvatskih laburista - stranke rada) drži da predložene izmjene i dopune ne daju odgovore na mnoga pitanja, ali je pozdravila rješenje kojim se predviđa dodatna godina skrbi za osobe koje su završile školovanje.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija