Jump to content

U Japanu izvršene dvije smrtne kazne vješanjem


Mrljavac

TOKIO , 27. rujna 2012. (Hina/AFP) - Nad dvoje japanskih kriminalaca u četvrtak je izvršena smrtna kazna vješanjem, što je broj pogubljenja izvršenih u toj zemlji od početka godine povećalo na sedam, objavilo je japansko ministarstvo pravosuđa.

Sachiko Eto (65) pogubljena je zbog sudjelovanja u ubojstvima šestoro ljudi 1995. godine, počinjenih tijekom neke vrste egzorcizma, izvijestili su japanski mediji.

Yukinori Matsuda (39) pogubljen je zbog krađe i ubojstva jednoga para 2003. na jugozapadu zemlje. Smrtna kazna u Japanu nije izvršavana gotovo 20 mjeseci, no od ožujka ove godine ponovno im se počelo pribjegavati. Prethodne dvije izvršene su 3. kolovoza.

Japan je, uz SAD jedina zapadna industrijalizirana demokratska država u kojoj se provode smrtne kazne, što osuđuje i zbog čega prosvjeduje dio europskih vlada i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

U Japanu se u prosjeku izvršava deset smrtnih kazni godišnje, a 85 posto javnosti podupire njezinu primjenu u određenim slučajevima, piše portal japandailypress.com.

Najteža kazna obično se izriče osuđenima za višestruka ubojstva.

Japanski osuđenici na smrt obavještavaju se da će biti pogubljeni na sam dan izvršenja kazne, što znači da mnogi provode godine očekujući svakoga dana svoju kaznu.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija