Jump to content

U Saboru održana konferencija o rodnoj ravnopravnosti i ženskom savezništvu


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 28. veljače 2013.(Hina) - Žene jesu najveće žrtve krize, a za svoj bolji položaj u društvu trebaju snažnije djelovati i to kroz suradnju i zajedništvo, zaključeno je na današnjoj konferenciji "Postizanje rodne ravnopravnosti: izgradnja ženskog savezništva u politici i civilnom društvu" koja je održana u Hrvatskom saboru. Konferenciju je organizirao saborski Odbor za ravnopravnost spolova u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te Srednjoeuropskom mrežom jednakosti spolova i uz potporu Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Na konferenciji je razmatran ekonomski, socijalni i politički položaj žena u krizi te nove strategije suradnje između žena u političkim strankama i civilnom društvu.

Velikim aplauzom popraćeno je izlaganje SDP-ove saborske zastupnice Mirele Holy, koja je na početku govora napomenula kako se njezini stavovi vjerojatno neće svidjeti kolegama u vrhu vlasti i stranke.

Naglasila je kako se kriza izuzetno teško odražava upravo na žene, te da bi u iznalaženju rješenja za izlazak iz te teške situacije za državu i društvo bilo dobro da se njezini muški kolege u politici više oslanjaju na žensku pamet i sposobnost, njihovu kreativnost u donošenju strateških odluka.

Ustvrdila je kako se žene u hrvatskoj politici još uvijek doživljavaju kao "nužno zlo" ili "ukras", te da njihov rad muški kolege često poprate s "nemojte zamarati svoju malu glavicu ekonomskim pitanjima jer je tu veliki potpredsjednik vlade koji misli o tome".

Holy je istaknula kako su žene ipak velikim dijelom odgovorne za takvu situaciju, "jer si dopuštaju da budu ugurane u geto i prostor prepuštaju muškarcima", a razloge tomu vidi u nedostatku ženskog zajedništva i koordinacije.

"Žene su definitivno najveće žrtve krize, ali nećemo uspjeti ništa promijeniti ako muškarcima i dalje dopuštamo da se bave velikim temama, a mi se nastavimo baviti samo ženskim temama", poručila je.

S njom se složila HDZ-ova zastupnica Martina Dalić, koja je istaknula kako muškarci u hrvatskoj politici i gospodarstvu djeluju kao nedodirljivi klub, a da ženski klub u tom smislu ne postoji.

Žene pritom, dodala je, svoju energiju troše trudeći se biti bolje od muškaraca, boreći se s njima, ali i međusobno.

Dalić je izrazila žaljenje što muški kolege ne sudjeluju ovakvim skupovima te sa ženama podijele svoje osjećaje i stavove oko problema s kojima se suočavaju žene, a preko njih i cijelo društvo.

Gordana Sobol (SDP) poručila je kako joj iskustvo govori da je upitna stvarna moć žena unutar stranaka jer je premalo žena na vodećim položajima, a da one koje i dođu do visokih pozicija premalo govore o ženskim pitanjima, "jer se boje da će zbog toga biti manje vrijedne političarke".

"Govorimo da već godinama stagnira broj žena u Saboru. Nas je skoro 26 posto, ali samo zato što smo ušle kao zamjene jer nismo bile dovoljno visoko na listama", kazala je.

Kao posebna gošća konferenciji je nazočila Connie Morella, koja je kao zastupnica u američkom Kongresu 16 godina predano radila na pitanju položaja žena te predsjedavala ženskom grupom Kongresa.

"Žene moraju snažnije djelovati", poručila je sudionicama konferencije i naglasila potrebu njihove zajedničke i koordinirane borbe za veću zastupljenost na rukovodećim položajima u politici i ekonomiji te društvu uopće.

S kakvim se predrasudama i drugim društvenim ograničenjima žene suočavaju kako bi se izborile za svoja prava okarakterizirala je na primjeru legendarnog američkog plesnog para - Fred Astaire i Ginger Rogers, u kojemu je plesačica, rekla je, uvijek plesala u visokim petama i unazad te time pokazala kako puno više truda mora uložiti da bi mogla biti jednaka s muškarcima.

"Žene moraju snažnije djelovati da bi ih se ozbiljnije shvatilo", naglasila je Morella te poručila kako su nevladine udruge žena pokazale da i "mala skupina žena može promijeniti svijet".

Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec kazala je kako unatoč tomu što su u Hrvatskoj žene u većini (ima ih 51,7 posto) nisu ni približno ravnomjerno zastupljene na vodećim mjestima u politici te javnom i gospodarskom životu.

Stoga, naglasila je, treba uložiti dodatne napore da se u Hrvatskoj osigura rodna ravnopravnost kakva je i propisana zakonima, te promijeni tradicionalna i patrijarhalna percepcija u društvu da je idealna žena domaćica.

"Zato treba potaknuti žene da izađu iz svoja četiri zida i iskažu svoje potrebe i zanimanja", poručila je Zgrebec.

Sudionice konferencije je na njezinu početku pozdravio te se za ravnopravnost žena zauzeo američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija