Jump to content

U pripremi mjere za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u Hrvatskoj


Mrljavac

SPLIT, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema „paket mjera“ za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u hrvatskom društvu a planirano je da ministar Mirando Mrsić do kraja rujna javno promovira te mjere, najavila je danas pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić. „U tom 'paketu' posebice će se obraditi mjere za aktivno poticanje zapošljavanja žena i to u svim oblicima-samozapošljavanju, poduzetništvu i zapošljavanju u privatnom sektoru“, rekla je Dalić na današnjem okruglom stolu u Splitu na temu „Žene i posao, Europa i mogućnosti“, kojeg je organizirao Forum žena SDP-a Hrvatske u suradnji sa međunarodnim centrom „Olaf Palme“ iz Švedske.

Ona je najavila kako će krajem rujna također biti promoviran i Nacionalni forum za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena.

„Taj će se forum utemeljiti na poticaj Foruma žena SDP-a a uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva socijalne politike i mladih“, kazala je Dalić.

Po njezinim riječima do kraja rujna ili početka listopada bit će završen i nacrt prijedloga zakona o povremenim poslovima koji će poduprijeti lakši ulazak žena na tržište rada, te će pomoći ženama u usklađivanju profesionalnih i obiteljskih obveza.

„Taj će zakon ujedno omogućiti ženama s manjim primanjima da na legalan način, uz plaćanje doprinosa, dodatno zarade“, kazala je Dalić. Dodala je kako će se tim zakonom, osim ženama, omogućiti i drugim kategorijama društva – primjerice studentima i umirovljenicima da povremo rade i na taj način zarade.

„To će biti slično kao što je sada u poljoprivredi, da se putem vrijednosnih kupona ili vaučera omogući dodatna zarada. To ne može zamijeniti pravi ugovor o radu i pravi posao, ali smo sigurni da će mnogima pomoći“, pojasnila je Dalić.

Zastupnica Europskog parlamenta i predsjednica foruma žena Stranke europskih socijalista Zita Gurmai je istaknula kako je u Hrvatskoj „naglašen problem nezaposlenosti mladih žena“.

Po njezinom tumačenju u vezi s ravnopravnošću spolova treba razlikovati što je „lijeva“, a što „desna“ opcija.

„U zemljama EU muškarci imaju veće plaće od žena, ali 'desna' opcija to uopće ne drži važnim problemom“, rekla je Gurmai. Po njezinim riječima u Europskom bi parlamentu trebalo utemeljiti posebno tijelo koje bi se angažiralo na smanjivanju razlika u plaćama između muškaraca i žena.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić je istaknula kako je sadašnja Vlada pred velikim izazovom donošenja zakona koje bi omogućilo veće sudjelovanje žena u javnom i političkom životu te lakši dolazak na tržište rada.

„Ravnopravnost žena nije žensko pitanje, nego je to politčko, gospodarsko i kulturološko pitanje“, rekla je Ljubičić. Dodala je kako je Hrvatska „duboko tradicionalna i patrijarhalna zemlja“.

Saborska zastupnica i predsjednica foruma žena SDP-a Gordana Sobol je istaknula kako se nada da će SDP u suradnji s koalicijskim partnerima uspjeti da se donese paket izbornih zakona“ kako bi se omogućilo veće angažiranje žena u javnom životu. Kako je rekla, planirano je da se „paket izbornih zakona“ donese prije sljedećih parlamentranih izbora 2015.da bi se već na tim izborima omogućio veći izbor žena.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija