Jump to content

UN: U Siriji se i dalje krše ljudska prava


Mrljavac
 Dijeli

ŽENEVA, 24. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Sirijska vojska i oporbene snage i dalje krše ljudska prava iako su prije šest tjedana pristali na prekid vatre, a veoma su često žrtve djeca, kaže se u izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom u četvrtak.

 

Vojska i snage sigurnosti počinile su većinu zločina dokumentiranih od ožujka, pa i granatiranje stambenih četvrti i pogubljenja, kaže se u izvještaju.

 

Naoružani pobunjenici mučili su i pogubili zarobljene vojnike i vladine pristalice, a otimali su i civile i mijenjali ih za zatvorenike ili za otkupninu, kaže se u izvještaju.

 

"Većinu teškog kršenja ljudskih prava dokumentiranu u ovome izvještaju počinila je sirijska vojska u vojnim operacijama i u operacijama traženja dezertera ili naoružanih ljudi, a stradali su i oni koji su percipirani kao protuvladina naoružana skupina", kaže se.

 

Djeca su često među poginulima i ranjenima u napadima na prosvjede i u bombardiranju gradova i sela, dodaje se u izvještaju.

 

Ekipa istražitelja pod vodstvom brazilskog stručnjaka Paula Pinheira nije smjela ući u Siriju, nego je izvještaj utemeljila na više od dvjesto razgovora sa žrtvama i očevicima. Ti su razgovori vođeni u regiji i u Ženevi.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija