Jump to content

UN traži da SAD spriječi pogubljenja duševnih bolesnika


Mrljavac
 Dijeli

ŽENEVA, 17. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - UN-ov istražitelja za ljudska prava pozvao je američke države Georgiju i Teksas da zaustave pogubljenje dvojice muškaraca predviđeno za srijedu jer su zatvorenici duševno bolesni te bi se njihovim pogubljenjem prekršio ustav Sjedinjenih Država.

 

Christof Heyns, posebni UN-ov izvjestitelj za vansudska, skupna ili arbitrarna pogubljenja, ocijenio je da je pogubljenje nekoga tko pati od "psihosocijalnih bolesti kršenje mjera osiguranja za smrtnu kaznu" i rekao da bi se njihove smrtne kazne trebale izmijeniti.

 

"To je također protivno presudi Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Atkins protiv Virdžinije po kojoj su takva pogubljenja protustavna", rekao je Heyns u izjavi referirajući se na presudu iz 2002. koja zabranjuje pogubljenja mentalno retardiranih.

 

Warren Hill i Yokamon Laneal Hearn proglašeni su krivima za ubojstva u Georgiji i Teksasu a na njihove presude upućeno je više žalbi na temelju njihovog duševnog zdravlja, rekao je.

 

Državni odbor za pomilovanja Georgije u petak je odbio pomilovati Hilla. Heyns je rekao kako postoje i dokazi da Hearn, koji je suočen s pogubljenjem u Teksasu, pati od psihosocijalnih oboljenja, uključujući i mišljenje stručnjaka da ima strukturnu moždanu disfunkciju vjerojatno uzrokovanu majčinom zloporabom alkohola tijekom trudnoće.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija