Jump to content

UNICEF: 700 milijuna žena udano u dječoj dobi


Mrljavac

LONDON, 22. srpnja 2014. (Hina/dpa) - Više od 700 milijuna žena bilo je udano u dječjoj dobi, a i dalje je više od 100 milijuna žena podvrgnuto genitalnom sakaćenju, upozorio je u utorak UNICEF, organizacija UN-a za zaštitu djece na konferenciji u Londonu posvećenoj dječjim brakovima i genitalnom sakaćenju žena (FGM). Velika Britanija i UNICEF su organizatori skupa "Girls Summit" posvećenog tim gorućim društvenim problemima kojima nikako da se stane na kraj.

"FGM i udaja djevojčica stubokom i trajno nanose štetu ženskoj djeci, lišavajući ih prava da donesu vlastite odluke i dosegnu svoj puni potencijal", kazao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

"To nanosi veliku štetu i patnju samim djevojčicama, njihovim obiteljima i društvima", ističe Lake.

Djevojke koje se udaju prije 18. godine izlažu se povećanom riziku od obiteljskog nasilja i češće umiru ili trpe posljedice komplikacija tijekom trudnoće i poroda, dodaje UNICEF u svom izvješću.

Gotovo polovica "djevojčica mladenki" živi u južnoj Aziji, iako je Niger zemlja s najvećim postotkom prisilnih dječjih brakova, čak 77 posto. Podaci pokazuju da je broj djevojčica izloženih FGM-u danas za trećinu manji nego prije 30 godina, ali da se i dalje prakticira u 29 zemalja Afrike i Bliskog istoka. Procjenjuje se da je tom mučenju izloženo 130 milijuna žena.

FGM, koji obično podrazumijeva djelomično ili potpuno uklanjanje vanjskih ženskih genitalnih organa može biti izvor trajnih boli, dugog krvarenja, infekcija, neplodnosti te smrti.

Na "Girl Summitu" sudjeluju međunarodni političari, udruge koje se bore protiv genitalnog sakaćenja žena i udaja djevojčica, slavne osobe te same žrtve.

"Često razmišljam o tom strahu kojeg osjeća svaka djevojčica odvedena u šumu, silom prikovana na zemlji raširenih nogu. Razmišljam i o trenutku kada shvati da je njezin budući suprug stariji od njezinog oca. Pitam se, što da sam to ja", kazala je indijska glumica Freida Pinto, zvijezda filma "Slumdog Millionaire".

Britanski premijer David Cameron je iskoristio summit kako bi objavio da će se roditelji koji propuste spriječiti izlaganje svojih kćeri brutalnom postupku FGM-a kazneno goniti.

Vjeruje se da je u Velikoj Britaniji 170.000 žena žrtava FGM-a.

"Stravični običaji poput ovih, bez obzira koliko duboko bili ukorijenjeni u društvima, krše prava djevojčica i žena diljem svijeta, uključujući i ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu", kazao je Cameron.

Iako je FGM u Britaniji proglašen protuzakonitim još 1985., tek početkom 2014. je pokrenut prvi kazneni postupak.

Velika Britanija je nedavno bila organizator svjetske konferencije o sprečavanju silovanja u ratovima.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija