Jump to content

Udruga sudaca iznijela niz primjedbi na reorganizaciju mreže sudova


Mrljavac

ZAGREB, 18. veljače 2014. (Hina) - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) objavila je svoje primjedbe o predloženoj reorganizaciji mreže sudova u kojoj ističu niz problema, od povrede ustavnog jamstva nepremjestivosti sudaca protiv njihove volje do činjenice što reformom ponovno nije predviđeno uvođenje Visokog kaznenog suda. Udruga je, kako je priopćeno, u svojim ograncima provela raspravu o predloženoj reorganizaciji te primjedbe i prijedloge poslala ministru pravosuđa, predsjedniku Vrhovnog suda, predsjedniku Državnog sudbenog vijeća i Odboru za pravosuđe Hrvatskog sabora.

Prema pristiglim primjedbama sudaca glavne primjedbe odnose se na praktičnu povredu ustavnog jamstva nepremjestivosti sudaca protiv njihove volje, ali i nedostatak proračunskih sredstva za podmirenje uvećanih troškova uvođenja reorganizacije.

Suci sumnjaju da bi reforma mogla imati negativne posljedice na pravnu sigurnost i stabilnost sudske prakse, ali i na rad javnih bilježnika kao povjerenika suda.

Prigovorili su i "plošnom određivanju sudova prvog stupnja koji preostaju bez uvažavanja specifičnosti koje neka područja nameću", ali i činjenici što ponovo nije predviđeno uvođenje Visokog kaznenog suda.

Također, strahuju i kako će se postojeći predsjednici sudova nositi se s novim izazovima rukovođenja sudova u novim uvjetima.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija