Jump to content

Uskoro suđenje za "pošteno" nogometno suđenje


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 6. veljače 2013. (Hina) - U jeku najnovije afere namještanja čak 380 europskih nogometnih utakmica, među kojima je navodno i 18 odigranih u Hrvatskoj, na zagrebačkom Županijskom sudu sutra bi se trebao doznati datum početka suđenja bivšim nogometnim dužnosnicima Željku Širiću i Stjepanu Djedoviću optuženima za primanje 30 tisuća eura mita za "pošteno" suđenje Hajduku.

Na pripremnom ročištu zatvorenom za javnost sutkinja Gordana Mihela Grahovac trebala bi odlučiti o dokaznim prijedlozima stranaka i datumu početka suđenja na kojem će se kao optuženik pojaviti i bivši tajnik NK Karlovac Neven Šprajcer koji je navodno sa Širićem dogovorio da se njegovom klubu za 15 tisuća eura po sezoni osigura "pošteno" suđenje.

Sud bi trebao odlučiti i o zahtjevu Djedovićeve obrane da se protiv njega izdvoji postupak jer je prije više od pola godine pretrpio moždani udar.

Optužnicu protiv bivšeg dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i nogometnog suca Širića, bivšeg člana Komisije nogometnih sudaca Djedovića i Šprajcera koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, USKOK je podigao u srpnju prošle godine, nakon osmomjesečne istrage.

Uhićenje trojice nogometnih dužnosnika bio je nastavak antikorupcijske akcije "Offside" u kojoj se istraživalo namještanje osam prvoligaških utakmica i pokušaj namještanja još četiri. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali i Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima. Šestorica suoptuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s USKOK-om, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica - bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.

Akcija "Offside" pokrenuta je krajem 2009. nakon što su od njemačke policije dobivene prve informacije o namještanju rezultata utakmica i klađenja povezanih sa spornim utakmicama.

USKOK je i prije akcije "Offside" već istraživao navodno namještanje utakmica u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, i to između Zadra i Šibenika 2007. i 2008. Istraga je bila pokrenuta pošto je branič Šibenika Kamerunac Patrice Kwedi na privatnoj internetskoj snimci priznao namještanje utakmica, no šestomjesečna istraga nije to potvrdila niti je otkriveno bilo koje kazneno djelo.

Neki mediji danas su objavili da je hrvatska policija imala podatke da je još u sezoni 2000./2001. bilo namještanja utakmica. U tim podacima navodno su se spominjala dvojica njemačkih Hrvata braća Šapina, trojica viđenijih pripadnika kriminalnoga miljea iz istočne Hrvatske, jedan tada već bivši igrač Dinama, biznismen iz Srbije te poznati nogometni sudac. Pozivajući se na policijske podatke, mediji pišu da su oni, kladeći se na broj podijeljenih žutih kartona na jednoj utakmici, u kladionici na Cipru podigli 2,8 milijuna dolara.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija