Jump to content
Sign in to follow this  

VLADA Hrvatske presude prečesto na reviziji europskih sudova


Mrljavac

ZAGREB, 18. rujna 2014.(Hina) - Presude hrvatskih sudova prečesto su predmet revizije na Europskom sudu za ljudska prava i smatrat ću da se stanje u pravosuđu mijenja tek kada se Hrvatska počne dizati s dna ljestvice europskih zemalja, kazao je danas premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade koja je Saboru uputila prijedloge zakona o područjima i sjedištima sudova te državnih odvjetništava. Pozdravivši promjene koje ti zakoni donose, Milanović je napomenuo da su one maksimum koji može učiniti Vlada, dok sve drugo ovisi o kvaliteti sudaca.

"Smatrat ću da se stvari sređuju kad se na ljestvici država članica Vijeća Europe počnemo dizati s dna prema sredini u pogledu presuda i postupaka zbog kojih nas Europski sud za ljudska prava kažnjava. Te troškove plaća Vlada, državni proračun, odnosno porezni obveznici", rekao je Milanović.

Riječ je o presudama koje su u neskladu s europskim propisima i konvencijama, prečesto su predmet revizije Europskog suda za ljudska prava i zbog njih spadamo među lošije države, dodao je.

"Na tome treba raditi, to je posao cijele države, ljudi u pravosuđu, DSV-a, državnog odvjetništva", rekao je.

Naglasio je da Vlada nema utjecaj na presude sudaca. Tu su ovlasti izvršne vlasti, prema Ustavu, vrlo male, a predloženi zakoni su maksimum koji Vlada po tom pitanju može učiniti, ponovio je.

"Na kraju sve počinje i završava na sutkinji i sucu i kad građani imaju prigovor ne trebaju se obraćati Vladi jer ona ne bira suce, već druga tijela", poručio je.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuo je da će se predloženim zakonom ubrzati rad sudova, nestati gotovo 100 pravosudnih tijela i smanjiti broj rukovodećeg osoblja.

Hrvatska je premala zemlja i do sada je imala preveliku pravosudnu mrežu, kazao je Miljenić.

Broj općinskih sudova sada se smanjuje sa 67 na 24, prekršajnih sa 63 na 22 te općinskih državnih odvjetništva s 33 na 22.

To će, rekao je Miljenić, s vremenom donijeti i izravne uštede, dok se neizravne očituju u tome da će građani manje morati plaćati za kamate po presudama, jer na njih više neće morati čekati, primjerice, četiri godine, već dvije godine.

Procjenjuje da će ušteda na kamatama iznositi oko dvije milijarde kuna.

Ističe i veću mobilnost sudaca i njihovu ravnomjerniju radnu opterećenost.

Objašnjava kako postoje neki suci koji obrade u istom vremenskom razdoblju četiri predmeta, a neki samo jedan. "A primaju istu plaću", upozorava ministar.

Postići će se i ujednačavanje sudske prakse, jer se, ističe ministar, prečesto događa da u jednoj županiji za istu pravnu situaciju dobijete jedno rješenje, a u drugoj županiji drugo.

Miljenić je pohvalio suradnju koju je Vlada imala sa sucima i sudovima pri izradi zakona.

"Ako se nastavi sinergija koju imamo sada imat ćemo puno uspjeha", rekao je.

Vlada je danas donijela i odluku da se prijevremeni izbori za općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika Koprivničkog Ivanca održe u nedjelju, 26. listopada.

 

 

(Hina)

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Dodaj komentar...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


×
×
  • Napravi novi...