Jump to content

Vidmar: troškovi javnih ovršitelja veći su od dosuđene zadovoljštine


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 23. siječnja 2013. (Hina) - Predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja Vedran Vidmar kazao je da su svi ovršitelji kojima je Ustavni sud danas dosudio isplatu "zadovoljštine" od po 18 tisuća kuna, zbog "poremećaja pravne ravnoteže" ukidanjem te profesije, imali puno veće troškove od dosuđenog iznosa, zbog čega će naknadu štete potraživati u pojedinačnim sporovima. "U pojedinačnim postupcima tražit ćemo naknadu stvarne štete u vidu troškova za ulaganje, ali i naknadu zbog izmakle zarade koju bi stekli da smo počeli raditi", izjavio je Vidmar.

Kazao je da je svaki javni ovršitelj imao svoje troškove koji su, po njegovim riječima, u svakom slučaju puno veći od 18 tisuća kuna dosuđenih odlukom Ustavnog suda.

Ponovio je da je 30-ak od 71 ovršitelja koji su dobili "licencu" ministra pravosuđa napustilo ranija zanimanja te da ih se samo deset ponovno zaposlilo.

Vidmar je kazao da je njegova udruga 9. siječnja podnijela prijedlog za ocjenom ustavnosti ovršnih propisa koji su stupili na snagu u listopadu prošle godine, a kojima je ukinuta javnoovršiteljska služba.

"Prijedlog smo podnijeli jer je ugovorom o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koji se sada ratificira, predviđeno da će javni ovršitelji početi s radom u 2012.".

Vidmar tvrdi da je obvezu početka rada javnih ovršitelja s prvim danom 2012. Hrvatska preuzela još tijekom pregovora o pristupanju, što je samo potvrđeno u međunarodnom ugovoru koji je iznad nacionalnog zakonodavstva.

"Svi zakoni koji su protivni međunarodnom ugovoru su ništetni. Nadamo se da će Ustavni sud te zakone ukinuti, a automatski bi s tim ukidanjem javni ovršitelji mogli početi s radom", smatra Vidmar.

Ustavnosudski presedan koji državu obvezuje da se isplati zadovoljština svakom od 71 javnog ovršitelja, koji zbog promjene zakona nikada nisu počeli obavljati dužnost, jednoglasno je izglasan uz obrazloženje da je zakonodavac ukidajući propise morao voditi računa o posljedicama svojih odluka.

Ta će odluka državu stajati gotovo 1,3 milijuna kuna.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija