Jump to content

Vijeće Europe osuđuje zakone i uredbe za muslimane


Mrljavac

STRASBOURG, 24. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Povjerenik za ljudska prava u Vijeću Europe Nils Muiznieks pozvao je u utorak europske vlade da "odustanu od zakona i uredaba namijenjenih samo muslimanima", kao što je francuski zakon o zabrani pokrivanja muslimanki iz 2010.

 

"Vlade bi trebale odustati od zakona i uredaba namijenjenih isključivo muslimanima i zabraniti diskriminaciju na osnovi vjere i uvjerenja na svim poljima", piše povjerenik u pismu objavljenom na mrežnoj stranici te paneuropske organizacije.

 

"Velike stranke su iskorištavale nepovjerenje prema muslimanima podupirući restriktivne zakonske odredbe uperene protiv te zajednice. U Belgiji i u Francuskoj zakoni predviđaju (...) globu ili pohađanje tečaja državljanstva za žene koje nose rubac u javnom prostoru", rekao je.

 

Nils Muiznieks smatra da muslimani u Europi "redovito nailaze na različite oblike predrasuda, diskriminacije i nasilja koji pojačavaju njihovu društvenu isključenost".

 

Tako je, ističe povjerenik pozivajući se na nedavnu studiju Agencije EU-a za temeljna ljudska prava, "svaki treći musliman bio izložen diskriminaciji u zadnjih 12 mjeseci" a "četvrtinu anketiranih muslimana uhitila je policija u prethodnoj godini".

Muiznieks osuđuje provjeru identiteta po izgledu lica koju drži "ne samo diskriminacijskom, nego i kontraproduktivnom".

 

Usto poziva zemlje da provode istraživanja o diskriminaciji prema muslimanima i drugim vjerskim skupinama polazeći od "prikupljanja podataka grupiranih po etničkoj, vjerskoj i spolnoj pripadnosti".

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija