Jump to content

Vijeće Europe upozorava na uvjete u belgijskim zatvorima


Mrljavac
 Dijeli

STRASBOURG, 13. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Vijeće Europe upozorilo je na pretrpanost i na loše uvjete u zatvorima u Belgiji, u izvješću koje je u četvrtak objavio njegov Odbor za suzbijanje mučenja i lošeg postupanja (CPT). Europski stručnjaci su ocijenili stanje na temelju posjeta dvama zatvorima u bruxelleskoj regiji, u Forestu i u Andenneu, u travnju 2012.

Utvrdili su da je u prvom, čiji je nominalni kapacitet 405 mjesta, "prvog dana posjeta bilo smješteno 706 muškaraca".

"Postoji opravdan strah da mjere koje su donijele ili najavile belgijske vlasti neće biti dovoljne da bi se uspješno odgovorilo na stalan rast broja zatvorenika", ocijenili su.

Usto, CPT drži da su "materijalni uvjeti u zatvorima neprimjereni" u nekim krilima zgrade.

U izvješću se ističe da neki zatvorenici moraju spavati "na madracima položenim na zemlju" i "koristiti noćne posude u ćeliji" umjesto pravih zahoda.

Usto, stručnjaci smatraju da se "ventilacija, čistoća i održavanje moraju poboljšati".

CPT također ističe u izvješću da je "veoma zabrinut zbog činjenice da preporuke koje je davno formulirao, još nisu provedene".

Odbor traži od belgijskih vlasti da zauzme "novi pristup" u kaznenopravnoj politici koji će biti "globalan, jedinstven i proaktivan, s planovima na kratki, srednji i dugi rok".

CPT je izvansudsko tijelo u nadležnosti Vijeća Europe. Čine ga neovisni stručnjaci a daje preporuke kako bi se poboljšali životni uvjeti u zatvorima.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija