Jump to content

Vijeće za provedbu mira traži imenovanje sudaca Ustavnoga suda


Mrljavac
 Dijeli

MOSTAR, 14. ožujka 2013. (Hina) - Veleposlanici zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH pozvali su u četvrtak vlasti u BiH da što prije imenuju nedostajuće suce Ustavnoga suda Federacije BiH izražavajući zabrinutost što ne funkcionira ova institucija koja jedino može procijeniti jesu li ugroženi vitalni nacionalni interesi pojedinih naroda.

"Dom naroda Parlamenta FBiH mora što prije glasovati o predloženim kandidatima. Uzimajući u obzir da ovaj najosnovniji uvjet nije ispunjen tijekom protekle četiri godine, očekujemo od institucija FBiH da odmah djeluju kako bi ispunile ovu suštinsku obavezu definiranu Ustavom FBiH", priopćeno je iz PIC-a koji okuplja predstavnike svih zemalja potpisnica Daytonskog sporazuma u BiH.

Veleposlanici su pozdravili odluku predsjednika FBiH Živka Budimira da imenuje suce kako bi se popunila upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBiH čije su aktivnosti presudne za osiguranje vladavine prava u FBiH.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir odobrio je u utorak imenovanje troje sudaca Ustavnoga suda Federacije BiH čime bi se trebao otkočiti složeni mehanizam uspostave nove vlade Federacije BiH, a njihovo imenovanje osporila je Stranka demokratske akcije (SDA) jer se protivi isključivanju iz vlasti.

Nakon imenovanja sudaca, Ustavni sud Federacije BiH bi se trebao očitovati o vetu bošnjačkih zastupnika iz gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na imenovanje nove vlade. Većina bošnjačkih vijećnika smatra da je takva vlada protivna interesu njihova naroda.

SDP BiH je zajedno s dva HDZ-a u BiH i Savezom za bolju budućnost prije devet mjeseci pokrenuo inicijativu za promjenu vlade Federacije BiH. Tome se protive Stranka demokratske akcije, Hrvatska stranka prava čiji je Budimir bio donedavni član, kao i Narodna stranka Radom za boljitak i oni koriste složene mehanizme zaštite nacionalnih interesa kako se ne bi izabrala nova vlada.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija