Jump to content

Vlada dala pozitivno mišljenje na rad DORH-a u 2012.


Mrljavac

ZAGREB, 31. listopada 2013. (Hina) - Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru predložila da prihvati Izvješće Državnog odvjetništva za 2012. godinu, uz nekoliko komentara na dijelove tog izvješća. Pozitivno mišljenje predložio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, uz nekoliko "naglasaka" od budućem radu DORH-a. Prvenstveno se to odnosi na intenziviranje istraga ratnih zločina, budući da država u brojnim predmetima ratnih zločina gubi sporove pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, "što košta".

Također, u Vladinom se mišljenju ukazuje i na dio izvješća koji se odnosi na prijave nasilja u obitelji, u smislu 'konkurencije' prekršajnih i kaznenih odredbi, uz naglasak da ako je prethodno pokrenut prekršajni postupak, DORH ne treba poduzimati dodatne radnje.

Vlada poziva DORH i na dodatne napore oko uknjižbe svih zemljišnoknjižnih čestica u vlasništvu države, posebno imovine koja nije procijenjena u pretvorbi i privatizaciji, s obzirom na činjenicu da do 1. siječnja 2015. godine vrijedi suspenzija načela povjerenja u zemljišne knjige.

Miljenić je ukazao i na dio izvješća koji se odnosi na radne sporove s MORH-om, kazavši da se u tim sporovima ne radi o državnim službenicima i namještenicima, već posebnoj kategoriji zaposlenika, djelatnim vojnim osobama koje su pripadnici oružanih snaga. Upozorio je i na nedorečenosti u primjeni Obiteljskog zakona vezane uz povrat troškova privremenog uzdržavanja.

Vlada je na sjednici prihvatila i uredbe koje se odnose na uvjete za ostvarivanje ili gubitak statusa izbjeglica, prognanika i povratnika te prava prognanika i povratnika na financijsku potporu u iznosu od najviše 500 kuna po članu kućanstva, ovisno o uvjetima stanovanja. Time se, prema riječima potpredsjednika Vlade Ranka Ostojića, uređuju prava 297 prognanika, 581 izbjeglice i 95 povratnika.

Donesena je i uredba kojom se utvrđuje status bivših nositelja stanarskih prava i članova njihovih obitelji temeljem Zakona o područjima od posebne državne skrbi, a koja omogućava stambeno zbrinjavanje onih bivših nositelja stanarskih prava koji u svom vlasništvu nemaju kuću ili stan.

Prihvaćene su i tri manje izmjene u Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz Hrvatske, a kojima se, po riječima ministra uprave Arsena Bauka, rješava pitanje pasivnog biračkog prava za kandidate koji su se kandidirali u Hrvatskoj, a nisu hrvatski državljani. Regulirano je i glasovanje slijepih osoba te glasovanje u diplomatskim predstavništvima.

Vlada je prihvatila i odluku o humanitarnoj pomoći temeljem koje će Hrvatska donirati 1.400 cjepiva izbjeglicama iz Sirije koje se nalaze u Jordanu. Odobreno je i pokretanje postupka o sklapanju sporazuma s Kabinetom ministara Ukrajine o suradnji u području sprečavanja katastrofa i uklanjanju njihovih posljedica, a prihvaćen je i Nacrt memoranduma između hrvatskog ministarstva poduzetništva i obrta te ukrajinskog Državnog ureda za regulatornu politiku i razvoj poduzetništva, koji bi trebao biti potpisan prilikom posjeta premijera Zorana Milanovića Ukrajini slijedećeg tjedna.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija