Jump to content

Vlada: izmjene prava predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 12. srpnja 2012.(Hina) - Predsjednik Republike moći će se nakon prestanka obnašanja dužnosti vratiti na svoje bivše radno mjesto, mirovina će mu se određivati prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a zadržat će ured i službeni automobil, ali na rok od pet godina, predložila je danas Vlada u izmjenama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike po prestanku obnašanja dužnosti.

Prema prijedlogu koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, predsjedniku Republike po prestanku obnašanja dužnosti osigurava se radno-pravna zaštita tj. omogućuje mu se pravo povratka na rad kod poslodavca kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, i to u roku trideset dana od prestanka obnašanja dužnosti.

Ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

Predsjednikova mirovina ubuduće bi se određivala prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, kao i svim drugim osiguranicima, odnosno više ne bi bila u visini 90 posto njegove plaće nego bi se određivala prema općem propisu, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Po prestanku obnašanja dužnosti predsjednik Republike i dalje bi imao pravo na ured, dva državna službenika za obavljanje administrativnih i ostalih poslova te osobnog vozača i službeno vozilo i to na rok od pet godina.

Izmjene se neće primjenjivati na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, a ministar Mrsić je kazao kako je zaključeno da su to stečena prava koja će on moći nastaviti koristiti u istom opsegu i nakon što izmjene zakona stupe na snagu.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija