Jump to content

Vlada: obveza usklađivanja osnovice za plaće u javnim službama odgađa se za 12 mjeseci


Mrljavac

ZAGREB, 27. prosinca 2012. (Hina) - Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici Zaključkom prihvatila Nacrt vjerodostojnog tumačenja Izmjena i dopuna Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama te ovlastila ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića za potpisivanje tog dokumenta kojim bi se obveza usklađivanja osnovice odgodila za 12 mjeseci, odnosno do 31. prosinca iduće godine. Vlada je zadužila Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava da o Zaključku izvijesti Pregovarački odbor sindikata javnih službi, a potpisivanje Vjerodostojnog tumačenja izmjena i dopuna Dodatka sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama najavljeno je za sutra.

Potpisom Vjerodostojnog tumačenja otklanjaju se nedoumice u njegovoj primjeni, ističe Vlada.

Naime, postojala je mogućnost dvojbenog tumačenja odredbi članka IV., koje predviđaju obveznu korekciju osnovice do 31. prosinca 2012. godine i članka VII. koji previđa da će se uskladba odgoditi za onoliko tromjesečja koliko je pad realnog tromjesečnog BDP-a trajao.

Potpisom tog Vjerodostojnog tumačenja, sporazumne strane utvrđuju da je realni međugodišnji BDP u razdoblju od posljednjih izmjena i dopuna ostvario negativan međugodišnji tromjesečni rast u četiri tromjesečja te utvrđuju da se primjena članka IV. stavka 5. Izmjena i dopuna odgađa za godinu dana, odnosno do 31. prosinca 2013.

Potpisom tog Tumačenja, obveza usklađivanja osnovice se odgađa za 12 mjeseci, što će omogućiti da se pregovori o temeljitijoj reviziji Sporazuma provedu bez pritiska, budući da bi prema trenutnim podacima usklađivanje plaća povećalo rashode za plaće za 1,5 milijardi kuna, navodi Vlada.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija