Jump to content

Vlada podnijela amandmane - za drugi dohodak nije obvezna porezna prijava


Mrljavac

ZAGREB, 2. prosinca 2013. (Hina) - Vlada je danas održala telefonsku sjednicu s koje je uputila amandmane na konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, tako da porezni obveznici neće morati podnijeti godišnju poreznu prijavu za ostvareni drugi dohodak, kako je prvo bilo predloženo. "Amandmanima Vlade Republike Hrvatske mijenjaju se članci 4., 5., 10. i 12, toga prijedloga, čime se brišu odredbe o obveznom podnošenju godišnje porezne prijave za porezne obveznike koji su tijekom poreznog razdoblja ostvarili drugi dohodak", priopćeno je iz Vlade i najavljeno da će se odredba o obveznom podnošenju godišnje prijave za ostvareni drugi dohodak još podrobnije razmotriti.

"Strateškim mjerama Vlada potiče razvoj gospodarstva, ali i vodi brigu o najosjetljivijim skupinama stanovništva. Pritom je", navodi se u priopćenju, "neophodno uvažavati ustavno načelo o ravnomjernosti poreznog opterećenja, kao i načela jednakosti i pravednosti, na način da osobe s većom gospodarskom snagom snose i veće porezno opterećenje".

Najavljeno je da će se stoga odredba o obveznom podnošenju godišnje prijave za ostvareni drugi dohodak još podrobnije razmotriti.

"Provest će se daljnje opsežne analize, osobito analize temeljene na statističkih podacima dobivenim iz Obrasca JOPPD (jedinstvenog obrasca poreza, prireza i doprinosa) koji se počinje primjenjivati od 1. siječnja 2014. jer će on obuhvatiti veliki opseg oporezivih i neoporezivih primitaka te omogućiti kvalitetniju sliku porezne snage poreznog obveznika", navodi se u priopćenju.

Posebna će se analiza, najavljeno je iz Vlade, usmjeriti i na postojeće razine porezne osnovice te na sustav obveznih doprinosa u dijelu drugog dohotka, "uvažavajući pri tome, kao i do sada, mišljenja i prijedloge drugih resornih ministarstava, kao i svih zainteresiranih strana, ekonomskih stručnjaka, udruženja i socijalnih partnera".

Amandmani su objavljeni na web-stranici Vlade Republike Hrvatske.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija