Jump to content

Vlada predložila povećanje plaća dijela dužnosnika


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 3. siječnja 2013. (Hina) - Vlada je s prve ovogodišnje sjednice Saboru uputila tri zakona kojima se, među ostalim, povećava koeficijent za izračun plaća ravnateljima zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te njihovim zamjenicima i pomoćnicima. Dužnosnicima istog ranga postaju ravnatelji Zavoda za posredovanje pri zapošljavanju, Središnjeg registra osiguranika te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU te njihovi zamjenici i pomoćnici.

Status državnog dužnosnika daje se i predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić obrazložio je da se povećanje plaća i usklađivanje statusa dužnosnika predlaže zbog značajne uloge ustanova kojima su na čelu i povećanog opsega poslova u predstojećim reformama i obvezama vezanim za ulazak Hrvatske u EU.

Izmjenama i dopunama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika uređuje se i pravo dužnosnika kojima je istekao mandat da se vrate na prijašnja radna mjesta u državnom i javnom te u realnom sektoru, ako su s tim suglasni čelnici tijela ili poslodavac kod kojega su ranije bili zaposleni.

Dužnosnik će najkasnije 15 dana po isteku mandata morati podnijeti zahtjev za povratak na radno mjesto, na koji mu poslodavac mora odgovoriti u roku od 45 dana.

Ako je poslodavac suglasan s njegovim povratkom, dužnosnik će od prestanka mandata do povratka na radno mjesto moći primiti najviše dvije dužnosničke plaće.

Ako ga poslodavac, pak, ne primi na posao, ili ako se sam ne želi vratiti na staro radno mjesto, moći će, kao i do sada, šest mjeseci primati punu, a potom šest mjeseci pola dužnosničke plaće.

Jednaka pravila predložena su i za saborske zastupnike i za Predsjednika Republike, koji će ured s dva službenika, osobnog vozača i službeni automobil, umjesto doživotno, ubuduće moći imati pet godina nakon prestanka mandata.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija