Jump to content

Vlada: prekršajna, a ne kaznena odgovornost za posjedovanje droge za vlastitu uporabu


Mrljavac

ZAGREB, 31. listopada 2012. (Hina) - Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Kaznenog zakona, po kojima se posjedovanje droge za vlastite potrebe više neće smatrati kaznenim djelom, već prekršajem. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić uvodno je naglasio da je riječ o izmjenama zakona koji još nije stupio na snagu, budući da lani izmjenjeni Kazneni zakon na snagu stupa tek 1. siječnja 2013.

Objasnio je da se od mogućnosti kaznenog gonjenja za posjedovanje droge za vlastitu uporabu odustalo jer za ta djela u praksi gotovo nikad nije provođen kazneni postupak.

Njihovim prebacivanjem u sferu prekršaja oslobodit će se tijela kaznenog progona, koja će se usmjeriti prema sankcioniranju onih koji drogu proizvode i puštaju u promet.

Posebno su pooštrene kazne za dilanje droge oko škola, za što će se dilere moći kazniti s čak 15 godina zatvora.

"Pooštrit ćemo kazne tamo gdje treba, lupit ćemo one koji su stvarno zlo, a one koji samo konzumiraju drogu tretirat ćemo kao žrtve", rekao je Miljenić.

Naglasio je da to ne znači da se posjedovanje droge uopće neće kažnjavati.

Prekršitelje će se moći kazniti novčanom kaznom od pet do 20 tisuća kuna, a uz to, moći će im se izreći i mjera obveznog liječenja, istaknuo je.

U obrazloženju predloženih izmjena ističe se da je sadašnji sustav skup i neefikasan, da širom otvara vrata arbitrarnosti, budući da se djelo u nekim slučajevima proglašava beznačajnim, u nekima se pokreće kazneni, u nekima prekršajni, a u nekima oba postupka.

Kad se djelo proglasi beznačajnim, nema mogućnosti ni određivanja obveznog liječenja, a najčešće se radi o ovisnicima kojima je potrebna pomoć, ističe se u prijedlogu.

Novi zakon nije propisao količinu droge koja će se smatrati drogom za vlastitu uporabu, a Miljenić je objasnio da bi propisivanje količina u praksi mogle dilerima pomoći da izigraju zakon.

Predlaže se proširenje definicije kaznenog djela organiziranja nedozvoljenih igara na sreću, koje je do sada bilo ograničeno na lančane igre.

Odustaje se od stava da je za suzbijanje nelegalnog klađenja dovoljno prekršajno gonjenje, a ministar Miljenić naglasio je da cilj nove odredbe nije punjenje državnog proračuna, nego suzbijanje drugih kaznenih djela vezanih uz nelegalno klađenje, poput reketa, omogućavanja klađenja djeci i stvaranja njihove ovisnosti o igri.

Zakon se usklađuje s Ugovorom sa Svetom Stolicom pa će od obveze prijavljivanja počinjenog kaznenog djela uz odvjetnike biti izuzeti i ispovjednici.

Kaznena djela vezana uz seksualno iskorištavanje djece ubuduće će morati prijavljivati i članovi obitelji počinitelja, a zastarni rokovi za takva djela, umjesto od počinjenja, teći će od punoljetnosti žrtve.

Izmjenama se omogućuje i kažnjavanje "divljanja" gliserima, a ugrožavanje brodskog prometa kažnjavat će se teže od obijesne vožnje na cesti.

Proširena je definicija kaznenog djela davanja mita, u koje ulaze i djela u kojima korist ostvari treća osoba.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija