Jump to content

Vlada: ukida se ograničenje broja riječi u osobnom imenu građana


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - Hrvatska vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o osobnom imenu kojim se ukida ograničenje broja riječi u imenu i prezimenu.

Ministar uprave Arsen Bauk naglasio je kako je dosadašnje zakonsko rješenje velikom broju hrvatskih državljana koji su rođeni u inozemstvu ili su sklapanjem braka stekli prezime koje se sastojalo od više riječi onemogućavalo korištenje cjelovitog osobnog imena u pravnom prometu, pa se događalo, da su ti građani na razne načine morali koristiti dijelove osobnog imena.

„To ograničenje da se osobno ime mora sastojati od dvije riječi za ime i dvije riječi za prezime sada ukidamo“, rekao je Bauk.

Novim zakonom ukida se i potreba da se izmjena osobnog imena oglašava na oglasnoj ploči ili objavljuje u Narodnim novinama jer je, kazao je Bauk, primjena zakona u ovih dvadeset godina pokazala da to građani uopće nisu koristili.

U slučaju rastave braka, bračni drug koji je sklapanjem braka mijenjao prezime može u roku od godine dana od prestanka braka vratiti prezime koje je imao prije sklapanja braka.

Osobno ime može promijeniti svaka osoba, a podnositelj zahtjeva mora priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

Promjena osobnog imena neće se odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral. „Takve stvari uvijek završe na sudu pa u konačnici, ako dođe do takvog slučaja, odlučuje sud“, rekao je Bauk.

Vlada je danas zadužila Ministarstvo uprave da u roku 30 dana putem letaka i naljepnica pokrene promidžbenu kampanju kojom bi se javnosti približila promjena etičkih načela utvrđenih Etičkim kodeksom državnih službenika, a u svrhu dostupnosti građanima i isticanja na vidljivom mjestu u svim tijelima državne uprave te na šalterskim službama u tim tijelima.

Državni službenici koji rade u neposrednom kontaktu s građanima odasad će tako morati nositi oznake s imenom, prezimenom i nazivom radnog mjesta na koje su raspoređeni.

Ministar Bauk istaknuo je kako se time želi podsjetiti građane na njihova prava, a službenike na njihov obveze u odnosu na građane.

„Vjerujemo da će to pomoći u jačanju povjerenja građana u državnu službu i da će na adrese čelnika tijela, u konačnici, stići i pohvale i pritužbe građana na ono s čime su se susreli kad su tražili nešto od državnih službenika, neko ostvarivanje svog prava ili obveze“, rekao je Bauk.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija