Jump to content

Vlada ukinula zaključak o kolektivnim pregovorima u državnim poduzećima


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici ukinula svoj zaključak od 2. kolovoza o pokretanju pregovora o izmjenama kolektivnih ugovora u državnim poduzećima i ustanovama s ciljem usklađivanja materijalnih prava njihovih radnika s materijalnim pravima državnih službenika.

Radi se o zaključku zbog kojeg su nedavno prosvjedovali sindikati, tvrdeći da se Vlada nezakonito miješa u kolektivno pregovaranje, a čelnici pet sindikalnih središnjica čak su zaprijetili da će izaći iz Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić ustvrdio je kako je Vlada time htjela potaknuti socijalni dijalog uz uvažavanje gospodarskog trenutka. No, u pojedinim slučajevima izostao je socijalni dijalog pa povlačimo zaključak, rekao je Mrsić i najavio da će se sindikati i uprave javnih poduzeća uskoro sastati kako bi riješili to pitanje.

Premijer Zoran Milanović poručio je sindikatima da trebaju shvatiti kakvo je trenutno stanje te da Vladi nije cilj bilo kome nešto oteti.

Milanović kaže kako shvaća njihov strah i nepovjerenje da je, kada jednom bez nečega ostanu, to gotova stvar. Nije gotovo jer postoji sutra, ali ne "malo sutra", rekao je Milanović.

Vlada se danas odrekla prava na pretvaranje tražbine od 1,2 milijarde duga u vlasnički udjel u Brodosplitu, kako bi otklonila sve prepreke za privatizaciju tog brodogradilišta.

Kako je podsjetio ministar financija Slavko Linić, još je Vlada Ivice Račana donijela odluku da u sklopu financijske konsolidacije brodogradilišta preuzme njihove dugove koje će pretvoriti u vlasnički udjel, no iduće vlade nisu provele tu odluku.

Budući da je Ministarstvo gospodarstva pri kraju posla na zaključenju ugovora o prodaji Brodosplita sa samoborskim DIV-om, Vlada sada riješava pitanje tih potraživanja, dodao je Linić.

Vlada je dala suglasnost Hrvatskim cestama za kreditno zaduženje od milijardu kuna radi financiranja plana građenja i održavanja državnih cesta.

Vlada je također odobrila Hrvatskim cestama podizanje kredita od 400 milijuna kuna koje će raspodijeliti za obnovu 735 kilometara županijskih i lokalnih cesta.

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija