Jump to content

Vlada usvojila prijedloge zakona o žrtvama seksualnog nasilja i o životnom partnerstvu


Mrljavac

ZAGREB, 24. lipnja 2014. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog Zakona o pravima žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, pri čemu je ministar banitelja Predrag Matić ustvrdio da je sadašnja Vlada prva koja se s tom složenom i teškom problematikom ozbiljnije uhvatila u koštac. U prijedlog su ugrađeni standardi međunarodnog prava i iznad je međunarodne prakse, a odnosi se na osobe koje su preživjele seksualno nasilje na području Hrvatske ili izvan nje tijekom zatočeništva u neprijateljskim logorima i zatvorima, te koje su u vrijeme počinjenja zločina imale prebivalište u Hrvatskoj.

Počinitelji su pripadnici vojnih i paravojnih postrojbi neprijateljske vojske ili hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga, te civilne osobe koje su na počinjenje bile potaknute ili prisiljene od strane vojnih osoba.

Zakonom se regulira pružanje psihosocijalne, pravne i medicinske pomoći te prava na novčanu naknadu koja će se osigurati iz proračuna, odnosno sredstava Ministarstva branitelja, što će se urediti posebnim zakonom.

Na sjednici je podržan i konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola za koji je premijer Zoran Milanović rekao da se njime usklađujemo s rješenjima iz uglavnom zapadnih zemalja EU.

"Vjerujem da to nikoga ne vrijeđa jer uključuje, a ne isključuje", kazao je Milanović.

Obrazlažući prijedlog, ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako je on rezultat kompromisa stajališta i svjetonazora i odraz realnog društvenog konteksta kojim se regulira položaj istospolnih zajednica u skladu sa standardima EU.

Uvodi se institut životnog partnerstva kao forma života u istospolnoj zajednici, osigurava se ravnopravniji položaj istospolnih zajednica u odnosu na heteroseksualne, osim kad je u pitanju posvajanje djece i naziv te zajednice koja ne može biti brak.

Vjerujem da će taj zakon manjem dijelu građana donijeti nešto bolje životne uvjete, a većini ništa lošije, rekao je Bauk.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija