Jump to content

Vlada uvela radnu obvezu liječnicima


Mrljavac

ZAGREB, 14. studenog 2013.(Hina) - Vlada je danas uvela radnu obvezu bolničkim liječnicima, koji su u štrajku od 18. rujna. Obrazlažući tu odluku, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik rekao je na sjednici Vlade kako su štrajkom liječnika ugrožna osnovna načela u pružanju zdravstvene zaštite stanovništva i onemogućena redovita, sveobuhvatna, kontinuirana zdravstvena zaštita hrvatskih građana, koja je zajamčena Ustavom i zakonima.

"Budući je zdravstvena zaštita od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koja se obavlja kao javna služba, u cilju sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje stanovnika uvodi se radna obveza", rekao je Cesarik.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) organizirao je štrajk u bolnicama tražeći da se liječnicima bolje plati prekovremeni rad, odnosno dežurstva i pripravnosti. Predsjednik HLS-a Ivica Babić isticao je da štrajk neće biti prekinut dok Vlada ne potpiše novi kolektivni ugovor kojim će ispuniti njihove zahtjeve.

Ministarstvo zdravlja i tri zdravstvena sindikata, koji već više od mjesec dana pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru, danas su trebali parafirati prijedlog kolektivnog ugovora, no Babić je jučer izjavio da neće staviti svoj paraf jer im Ministarstvo nudi "sramotnu cijenu rada".

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek najavila je parafiranje prijedloga kolektivnog ugovora, a očekuje se da bi prijedlog mogao prihvatiti i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija