Jump to content

Vlada za promjene Zakona o policiji zbog previsokih otpremnina


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 25. listopada 2012. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog izmjena Zakona o policiji u dijelu koji se odnosi na otpremnine za odlazak u mirovinu jer MUP nema novaca za otpremnine koje bi prosječno mogle dosegnuti 127.000 kuna po policijskom službeniku. Kako je pojasnio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, dosad su te otpremnine, prema Kolektivnom ugovoru za državne službenike, prosječno iznosile 14.500 kuna, a s obzirom na procjenu da će iduće godine u mirovinu otići 500 policajaca, za njihove bi otpremnine MUP trebao osigurati 7,25 milijuna kuna.

Primjenom važećeg zakona, međutim, prosječna otpremnina bi narasla na 127.000 kuna, što bi za 500 policajaca značilo ukupan iznos od 63,5 milijuna kuna, a MUP nema novaca za to, niti su ta sredstva predviđena kada je zakon donošen, rekao je Ostojić.

Osim toga, tolike otpremnine mogle bi potaknuti znatan broj djelatnika MUP-a na odlazak u mirovinu, što bi izazvalo još veće financijske obveze, ali i probleme u sustavu, kazao je Ostojić.

Stoga se izmjenama zakona predlaže odgađanje isplate novih povećanih otpremnina za 1. siječnja 2015. godine.

Vlada je također dala suglasnost Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici za nabavu dva nova automobila u vrijednosti 236.000 kuna bez PDV-a.

To je potaknulo premijera Zorana Milanovića na primjedbu da treba promijeniti odluku o nabavi službenih vozila za Vladu, i to vrlo brzo jer "ne možemo objasniti poreznim obveznicima troškove koji se gomilaju za popravak automobila koji se raspadaju".

Umjesto da se nabave automobili na leasing, skromniji nego ranije, mi se ovdje igramo demagogije. Svakih 4, 5 ili 6 godina vozni park treba mijenjati i to ukalkulirati u operativne troškove poslovanja kao troškove za vodu i struju, i gledati da oni budu što niži, rekao je Milanović.

Vlada je podržala i prijedlog izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu kojima se nadležnost za drugostupanjske žalbe na izračun komunalnog doprinosa vraćaju na regionalnu upravu.

Izmjenama zakona iz 2011. svi žalbeni drugostupanjski predmeti na izračun komunalnog doprinosa prebačeni su na Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, rekao je ministar Ivan Vrdoljak.

Ljudi su se žalili izravno Ministarstvo, preskačući županije koje su dotad bile nadležne za to, pa smo u samo godinu dana dobili 1500 novih predmeta, dodao je.

S dolaskom na vlast zatekli smo zaostatak od 11 mjeseci za predmete u drugom stupnju, a izmjenama zakona želimo osigurati da se 1. srpnja iduće godine, kada Hrvatska ulazi u EU, ti predmeti rješavaju u roku 30 ili najviše 45 dana, kazao je Vrdoljak.

 

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija