Jump to content

Zadnji dan roka za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata


Mrljavac

ZAGREB, 30. lipnja 2013. (Hina) - Zadnji je dan roka za prijavu legalizacije bespravno izgrađenih građevina koji istječe večeras u ponoć, a u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja procjenjuju da bi ukupno moglo biti više od 300 tisuća podnesenih zahtjeva te ističu da produžetka roka neće biti. U gotovo svim većim hrvatskim gradovima upravni odjeli koji zaprimaju prijave rade i danas, a građani zahtjeve mogu poslati i poštom.

Građani još danas, 30. lipnja, imaju priliku prijaviti legalizaciju bespravnih građevina za koje nije izdano rješenje o uklanjanju građevinske inspekcije, izgrađenih prije 21. lipnja 2011. godine, koje se vide na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave koja je snimljena iz zraka toga dana.

Bespravno izgrađeni objekti izgrađeni nakon toga dana neće se moći legalizirati. Njih čeka rušenje ili trajni nelegalan status uz visoke namete i naknade.

Oni koji su gradili bespravno, a nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju, suočit će se s dvije opcije: ako su građevine izgrađene tamo gdje gradnja nije dopuštena bit će srušene, a za one u građevinskim zonama morat će ishoditi svu dokumentaciju uz zadovoljavanje svih propisa, uz visoke troškove.

Građani koji su iskoristili priliku za prijavu legalizacije morat će platiti naknadu Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koju će moći podmiriti u najviše 60 mjesečnih rata. Onima koji plate odjednom, odobrava se popust od 25 posto. Za legalizirane objekte građani će plaćati komunalni i vodni doprinos jedinicama lokalne samouprave.

Obrada svih zahtjeva očekuje se do 2015. godine, za što su osigurana sredstva i ljudi. Tada je u planu ponovno snimanje teritorija Hrvatske iz zraka, a ono bi trebalo omogućiti da se točno zna koje su građevine legalne, a koje ne.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija