Jump to content

Zakon o dadiljama omogućit će dadiljama izlazak iz "sive zone"


Mrljavac

ZAGREB, 29. studenog 2012.(Hina) - Vlada je danas prihvatila prijedlog Zakona o dadiljama koji bi trebao omogućiti dadiljama da registriraju svoju djelatnost i izađu iz "sive zone". Po riječima potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, u Hrvatskoj je u zadnjih nekoliko godina iz IPA projekata financirana edukacija dvjestotinjak žena za dadilje koje, međutim, nisu mogle registrirati svoju djelatnost, a trenutno tridesetak žena čeka na odobrenje za otvaranjem takva obrta.

Nakon donošenja zakona one će moći registrirati djelatnost dadilje ne samo kao obrt nego i kao sve oblike posla koji su zakonski mogući, rekla je Opačić.

Osim toga, to će predstavljati značajnu pomoć roditeljima u mnogim gradovima i općinama koje nemaju dovoljno sredstava za vrtiće i jaslice. Te jedinice lokalne samouprave mogu uz sufinanciranje dadilja riješiti problem predškolskog zbrinjavanja djece, kaže Opačić.

Time se ne ugrožava pozicija vrtića, jer je riječ o izvaninstitucionalnoj skrbi za djecu, a također se doprinosi zapošljavanju određenog broja žena na poslovima dadilja, rečeno je na sjednici.

Vlada je danas dopunila Zakon o zaštiti na radu odredbom da poslodavci moraju omogućiti majkama pauze za dojenje.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podsjetio je kako Hrvatska mora to područje regulirati prije stupanja u članstvo EU-a, a obveze poslodavca su da prilagode uvjete rada i zaštite sigurnost trudnica ili radnica koje doje.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija