Jump to content

Afganistan: Karzai zatražio reviziju prijepornog zakona


Mrljavac
 Dijeli

KABUL , 4. travnja 2009. (Hina/AP) - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u subotu je izjavio kako je ministarstvu pravosuđa naložio da razmotri nedavno usvojeni obiteljski zakon kojemu je ranije dao potporu, a UN je ocijenio da na taj način ozakonjuje silovanje u braku te zabranjuje ženama izlazak iz kuće bez dopuštenja njihovih muževa.[PRBREAK][/PRBREAK]Karzai je zakon potpisao u ožujku unatoč osudama aktivista za ljudska prava i nekih zastupnika te ocjenama da se njime krše neke ustavne odredbe o rodnoj ravnopravnosti.

 

Svrha je zakona regulirati obiteljski život unutar afganistanske šijitske zajednice koja čini 10 do 20 posto od ukupno 30 milijuna stanovnika Afganistana.

 

U skladu s jednim člankom zakona određuje se učestalost seksualnih odnosa između šijitskih supružnika - prema njemu suprug ima pravo na seksualni odnos svaku četvrtu večer ukoliko supruga nije bolesna.

 

UN-ov razvojni fond za ravnopravnost žena ranije je priopćio kako smatra da takav zakon "legalizira silovanje žena u braku", te je istodobno upozorio kako se zakonom skrbništvo dodjeljuje samo očevima i djedovima.

 

Na pitanje o spomenutom zakonu tijekom konferencije NATO-a u Strasbourgu u subotu, američki predsjednik Barack Obama kazao je kako ga smatra "gnušanja vrijednim" te dodao kako SAD s Karzaijevom vladom već razmjenjuje svoja stajališta.

 

"Smatramo da je vrlo važno poštovati lokalno kulturno naslijeđe, no istodobno vjerujemo da postoje neka temeljna načela koje bi svi narodi svijeta trebali poštovati, poput poštivanja žena i njihove slobode i integriteta", rekao je američki predsjednik.

 

I prije Obamina komentara, Karzai je izjavio kako je ministarstvu pravosuđa naredio da revidira doneseni zakon te da će se, ako se ustvrdi da je bilo što protivno ustavu ili šerijatskom zakonu, "poduzeti odgovarajuće mjere".

 

Pitanje prava žena izvor je napetosti između konzervativnog dijela afganistanskog društva i njegovih liberalnijih članova.

 

Talibanska vlada, koja je na čelu Afganistana bila od 1996. do 2001. zabranila je ženama pojavljivanje u javnosti bez burki i pratnje muškoga člana obitelji.

 

Sporni dokument sadrži članke po kojima žena ne smije napustiti kuću bez suprugova dopuštenja, ne smiju tražiti posao ili se obrazovati, a liječnika smiju posjetiti samo uz suprugovo dopuštenje.

 

Humaira Namati, članica gornjeg doma afganistanskog parlamenta nedavno je ocijenila da je zakon "gori nego za vrijeme talibana". "Svatko tko se izjasnio protiv njega optužen je da je protiv islama", kazala je.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija