Jump to content

Afganistan više nije najgore mjesto na svijetu za majke


Mrljavac
 Dijeli

KABUL, 8. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Bolja zdravstvena skrb i sve više djevojčica u školi pomogli su da Afganistan više ne bude najgore mjesto na svijetu za majke, objavila je u utorak organizacija Save the Children, ali u izvještaju se ipak naglašava krhkost toga napretka.[PRBREAK][/PRBREAK]"Većina majka preživljava i sve manje djece umire i to treba slaviti", rekla je Rachel Maranto, direktorica u kabulskome ogranku organizacije Save the Children. Na posljednjem i pretposljednjem mjestu u njihovu 'Indeksu' mjesta su zamijenili Afganistan i Niger. Afganistan je zadnje dvije godine bio posljednji.

 

Napredak je dijelom ostvaren rastom broja porođaja na kojima je bilo školovano medicinsko osoblje. Od 2003. do 2008. taj je broj narastao s 14 posto na 24 posto. Broj djevojčica u obrazovnom sustavu narastao je s nula u 2001. na današnjih 2,5 milijuna.

 

Otkad su afganistanske snage uz američku potporu 2001. svrgnule talibanski režim, Afganistanke su ponovno dobile pravo na obrazovanje i pravo glasa. No njihova borba i dalje traje, a Maranto upozorava da su ti uspjesi "krhki".

 

Rick Manning, liječnik i direktor kabulske bolnice Cure International, kaže kako postoje "ohrabrujući znaci" da se popravlja život majki i djece. No on i upozorava: "To je složeniji (proces) od pukog ulaganja novca. Nužno je dovesti ovamo prave ljude kako bi se taj novac dobro upotrijebio".

 

Tijekom talibanske vladavine žene od 1998. nisu smjele u bolnicu, a bez muškog rođaka ili muža nisu smjele ni iz kuće, što znači da im se zdravlje pogoršavalo, a mortalitet djece je rastao.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija