Jump to content

AI: Smrtna kazna u opadanju u svijetu osim u Kini


Mrljavac
 Dijeli

LONDON, 28. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Smrtna kazna je u opadanju u svijetu, ali tisuće pogubljenja izvršeno je 2010. u zemljama poput Irana, Sj. Koreje, Jemena, SAD-a, Saudijske Arabije te posebno Kine, piše u izvješću Amnesty Internationala.[PRBREAK][/PRBREAK]"Najmanje 527 pogubljenja" zabilježila je prošle godine organizacija za zaštitu ljudskih prava, nasuprot "najmanje" 714 godine 2009. No, te brojke isključuju Kinu, koja šuti po tom pitanju. Po podacima Amnesty Internationala, pogubljenja se ondje broje u "tisućama".

 

Najbrojnije su egzekucije u Aziji i na Bliskom istoku.

 

"Mali broj država koje nastavljaju sustavno pribjegavati smrtnoj kazni odgovorno je za tisuće egzekucija 2010. čija je opća tendencija opadanje", ističe Salil Shetty, glavni tajnik Amnestyja, u tom izvješću.

 

Teheran je tako priznao 252 pogubljenja prošle godine, među kojima pet žena i jednog maloljetnika. Četrnaest osoba ondje je javno smaknuto.

 

Šezdeset pogubljenja nabrojano je u Sj. Koreji, 53 u Jemenu, a 27 u Saudijskoj Arabiji.

 

U SAD-u izbrojano je 46 smrtnih kazni, a izrečeno ih je 110, no to je "samo trećina u odnosu na sredinu devedesetih godina", bilježi Amnesty.

 

Listu predvodi Kina. Prema Amnestyju, Peking je 2010. izrekao smrtnu kaznu protiv "tisuća osoba", čak i za nenasilna djela, bez pravedne procedure i suđenja.

 

Neke zemlje nastavljaju izricati smrtnu kaznu "za kriminal povezan s drogom, gospodarske prekršaje, dobrovoljne seksualne odnose između odraslih osoba te za bogohuljenje", kršeći time međunarodne zakonske propise o ljudskim pravima koji zabranjuju pribjegavanje smrtnoj kazni, osim za najteže zločine, piše Amnesty.

 

Velik dio smrtnih kazni prošle godine, na koje je upozoreno u Kini, Egiptu, Indoneziji, Iranu, Laosu, Libiji, Maleziji, Tajlandu, UAE-u, Saudijskoj Arabiji i Jemenu, povezano je s aferama s drogom, otkriva Amnesty.

 

Prema podacima organizacije, Iran, Pakistan, Saudijska Arabija i Emirati osudili su na smrt osobe mlađe od 18 godina u trenutku počinjenja djela, čime su prekršeni međunarodni propisi.

 

Amnesty upozorava da je šest zemalja (Bahrein, Bjelorusija, Ekvatorijalna Gvineja, Somalija, Tajvan kao i Palestinska samouprava) nanovo počelo prakticirati smrtnu kaznu.

 

"Usprkos tim neuspjesima, godina 2010. približila nas je još malo više svjetskoj aboliciji", ocjenjuje Amnesty.

 

Mongolija je proglasila moratorij na smrtnu kaznu, što je važan korak u toj zemlji, dok je Gabon odustao od smrtne kazne prošle godine, te je time broj članica Afričke unije koje su se opredijelile za aboliciju porastao na 16.

 

Tijekom zadnjih deset godina, 31 zemlja ukinula je smrtnu kaznu u okviru zakona ili u praksi, otkriva Amnesty International.

 

"Svijet bez smrtne kazne nije samo moguć, on je neizbježan. Pitanje je jedino koliko će vremena za to trebati", zaključuje Amnesty.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija