Jump to content

AIH o međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 25. studenog 2011. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Amnesty International je pozvao sve članice Vijeća Europe, a među njima i Hrvatsku, da potpišu i ratificiraju Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, priopćio je danas Amnesty International Hrvatske.[PRBREAK][/PRBREAK]Ta Konvencija, koja je usvojena u Istambulu u svibnju 2011. godine, čini sveobuhvatan, pravno obvezujući međunarodni sporazum s odredbama o prevenciji, zaštiti žrtava i gonjenju počinitelja nasilja.

 

Amnesty International pozdravlja usvajanje konvencije kao značajan korak prema učinkovitijem suzbijanju nasilja nad ženama u Europi.

 

Do danas je 17 država članica Vijeća Europe potpisalo Konvenciju, no Hrvatska nije među njima.

 

Neprihvatljivo je, drži Amnesty International, da svakog dana jedna od pet žena u Europi trpi nasilje.

 

Tijekom posljednje dvije godine Europska komisija i Vijeće Europe pod predsjedanjem Švedske, Španjolske i Belgije poduzeli su važne korake vezane uz problematiku nasilja nad ženama, kroz usvajanje Ženske povelje, strategiju rodne ravnopravnosti i obećanje izrade europske strategije za borbu protiv nasilja nad ženama. Međutim, djela još uvijek zaostaju za riječima i obećanjima.

 

I u Hrvatskoj je nasilje nad ženama sve češći i težak problem, no njegovo je rješavanje najčešće prepušteno inicijativi i nadljudskim naporima organizacija civilnog društva.

 

Republika Hrvatska mora preuzeti svoju obvezu sustavnog suzbijanja i rješavanja tog problema, a prvi korak pritom može biti pristupanje Konvenciji Vijeća Europe, ističe u priopćenju Amnesty International Hrvatske.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija