Jump to content

Amerikanci sve više sumnjaju u smrtnu kaznu


Ane
 Dijeli

U SAD rastu sumnje u smrtnu kaznu, koja se sve rjeđe izvršava. U petak je, naime, u Sjevernoj Karolini pogubljen ubojica Kenneth Boyd, što je bilo 1.000. pogubljenje u SAD-u otkako je Vrhovni sud 1976. ponovno uveo smrtnu kaznu nakon desetgodišnjeg moratorija.[PRBREAK][/PRBREAK]To pogubljenje dolazi u vrijeme sve veće nelagode Amerikanaca i američkih vlasti zbog smrtne kazne.

 

Prošle godine broj izrečenih smrtnih kazni u SAD-u opao je na 125, najnižu razinu u zadnja tri desetljeća, dok je tijekom 1990-ih izricano prosječno na godinu 290 smrtnih kazni. Broj pogubljenih posljednjih godina brzo opada i prošle godine s 59 bio je najniži od 1996.

 

Smrtna kazna se sve više kritizira nakon povećanja broja slučajeva da su osuđeni proglašeni nedužnim nakon izricanja kazne. U posljednje 32 godine oslobođeno je 122 osuđenika koji su očekivali izvršenje smrtne kazne.

 

Prošlog mjeseca istraživanje Gallupa pokazalo je da 64 posto Amerikanaca podržava smrtnu kaznu, ali to je značajan pad u odnosu na 80 posto u 1994. Na pitanje biste li podržali smrtnu kaznu kad bi alternativa bila zatvorska kazna bez prava na pomilovanje, potpora je pala na 50 posto.

 

Smrtna kazna je legalna u 38 od 50 američkih saveznih država, ali se u mnogima rijetko ili nikad ne primjenjuje. Više od trećine od dosadašnjih 1.000 pogubljenja izvršeno je u Teksasu- 355. Slijede Virginija-94, Oklahoma- 79, Missouri- 66 i Florida - 60.

 

No, čak i u Teksasu broj pogubljenja opada i ove godine će s 19 biti značajno niži od prosječnih 28 u posljednjih osam godina.

 

U skladu sa sve većim opadanjem sklonosti javnosti prema smrtnoj kazni i američki Vrhovni sud je dva puta u posljednje tri godine ograničio tko može biti kažnjen najtežom kaznom. U 2002. Vrhovni sud je zabranio pogubljenje retardiranih osoba, a 2005. malodobnika.

 

Od ponovnog uvođenja 1976. godine, 832 osobe pogubljene su smrtonosnom injekcijom, 152 na električnoj stolici, 11 u plinskoj komori, tri vješanjem, a dvojica strijeljanjem.

 

Prema organizaciji za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, više izvršenja smrtne kazne od SAD-a u 2004. godini imale su samo Kina, Iran i Vijetnam.

 

(Index.hr)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija