Jump to content

Amnesty kritizira Sloveniju zbog "izbrisanih" i Roma


Mrljavac
 Dijeli

LJUBLJANA, 13. svibnja 2011.(Hina) - Slovenija nije u potpunosti vratila građanska prava "izbrisanima" s područja bivše Jugoslavije, a prisutna je i diskriminacija Roma, navodi se u izvješću organizacije Amnesty international o stanju ljudskih prava u svijetu za prošlu godinu, objavljenom u petak.[PRBREAK][/PRBREAK]Slovenija je početkom 1992. godine nezakonito oduzela dozvole boravka nekolicini desetaka tisuća neslovenaca podrijetlom s područja bivše Jugoslavije. Zakon što ga je prošle godine prihvatio parlament predstavlja napredak u rješavanju njihova položaja, ali nije jamstvo za povrat izgubljenih socijalnih i ekonomskih prava, navodi se u izvješću AI-a.

 

Uz to, parlamentarnu raspravu o spomenutom zakonu pratile su ksenofobične izjave pojedinih zastupnika, a oporba je potaknula i sazivanje referenduma da bi se zakon poništio, što je spriječio ustavni sud, navodi Amnesty international.

 

Izvješće međunarodne organizacije uz to navodi da se u Sloveniji nastavlja diskriminacija Roma. Brojni Romi žive u naseljima bez odgovarajućih uvjeta za normalan život, naselja su bez vode, struje i kanalizacije, romske obitelji ne mogu dobiti socijalne stanove, a diskriminirani su kad žele kupiti kuću ili zemljište, neke su od tvrdnji iz izvješća.

 

Uz to, navodi Amnesty international, u svojoj lokalnoj okolici Romi se u Sloveniji često susreću sa verbalnim i fizičkim zastrašivanjem i govorom mržnje, na što bi vlasti morale energičnije reagirati.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija