Jump to content

Amnesty: Više kršenja ljudskih prava nakon 2001.


Mrljavac
 Dijeli

LONDON , 21. srpnja 2009. (Hina/AFP) - Protuterorističke mjere koje su na snazi u Saudijskoj Arabiji nakon napada na SAD u rujnu 2001., utjecale su na sve češće kršenje ljudskih prava što su ih počinile saudijske vlasti, izvijestila je humanitarna organizacija Amnesty international.[PRBREAK][/PRBREAK]"Neopravdane protuterorističke mjere pogoršale su već tešku situaciju u pogledu ljudskih prava", stoji u priopćenju koje je izdao direktor programa za Bliski istok i sjevernu Afriku te humanitarne organizacije Malcolm Smart.

 

Amnesty navodi kako se početnih "nekoliko stotina" slučajeva kršenja ljudskih prava pretvorilo u "više tisuća", nakon usvajanja mjera borbe protiv terorizma, koji su na snagu stupili nakon rujna 2001.

 

Organizacija podsjeća da je u lipnju 2007. saudijski ministar unutarnjih poslova izvijestio da je u razdoblju između 2003. i 2007. zatočeno oko 9.000 sumnjivih osoba, od kojih je u zatvoru do danas zadržano njih 3.100.

 

Među njima su, prenosi Amnesty, osobe koje su u zatvorima završile zbog "pacifičkog kritiziranja vladine politike", no vrlo često su optuživane da podupiru islamističke skupine koje se protive odnosima Saudijske Arabije sa SAD-om i zapadnim zemljama. "Većina ih je zatočena u tajnosti i u zatvorima su već nekoliko godina, a da im prije nije suđeno. Nije im omogućen odvjetnik", stoji u priopćenju.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija