Jump to content

Amnesty za podršku ženama Bliskog istoka


Mrljavac

ZAGREB, 7. ožujka 2012. (Hina) - Diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike žene se bore protiv represije kako bi obranile temeljna ljudska prava i potaknule promjene, objavio je Amnesty International u srijedu uoči Međunarodnog dana žena i pozvao svijet da podrži te hrabre aktivistice, napose u Iranu, Saudijskoj Arabiji, Siriji i Jemenu.[PRBREAK][/PRBREAK]Žene su odigrale ključnu ulogu u prosvjedima diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike, navodi AI Hrvatske (AIH) u priopćenju te ističe da je cilj akcije pokazati tim ženama kako je u ovom trenutku svijet uz njih.

 

"Diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike žene predstavljaju inspirativnu snagu za promjene ustajući protiv represivnih režima kako bi obranile temeljna ljudska prava i promicale reforme i ravnopravnost", izjavila je Widney Brown, viša direktorica za međunarodno pravo i politike, stoji u priopćenju.

 

Dodaje da će u povodu Dana žena AI provesti tisuće pojedinačnih akcija za žene bliskoistočne regije, a napose Irana, Saudijske Arabije, Sirije i Jemena.

 

Iranski režim kažnjava žene koje su hrabro sudjelovale u masovnim prosvjedima u lipnju 2009., tražeći reforme u području ljudskih prava, a posebice prava žena. Nasrin Sotoudeh, zatočenica prigovora savjesti, služi 6-godišnju zatvorsku kaznu jer je članica Centra za ljudska prava.

 

U Saudijskoj Arabiji žene trpe razne oblike diskriminacije, među kojima je i zabrana upravljanja motornim vozilom, navodi AIH koji je u utorak proveo akciju "Nepravda prelazi sve granice".

 

Ljudi diljem svijeta pozvani su pisati prvoj dami Sirije Asmi al-Asad i zatražiti da pomogne zaustaviti teška kršenja ljudskih prava i prava žena u Siriji zahvaćenoj sukobom, piše AIH koji se javnom akcijom u ponedjeljak u Zagrebu pridružio potpisivanju te peticije sa sirijskim aktivistima.

 

Obiteljski zakon Jemena teško diskriminira žene i AI poziva prijelazne vlasti da ga konačno ukinu.

 

Globalni pokret za zaštitu ljudskih prava, AI okuplja 3.200.000 članova, podržavatelja i aktivista u preko 150 zemalja. Neovisan je i financira se isključivo donacijama i članarinama.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija