Jump to content

Antikorupc. vijeće prihvatilo izvješća pravosuđa i gospodarstva


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 14. srpnja 2009. (Hina) - Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije prihvatilo je na današnjoj sjednici izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera Ministarstva pravosuđa i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.[PRBREAK][/PRBREAK]Sudovi su lani izrekli 206 presuda za korupciju i organizirani kriminal, a u prvih šest mjeseci ove godine izrečene su već 173 presude, izvijestio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

 

Od 195 mjera iz akcijskog plana Strategije suzbijanja korupcije izvršeno ih je 80 posto, a ostale se provode.

 

Govoreći o preventivnim mjerama, ministar je izdvojio kampanju kojom se želi podignuti svijest građana o štetnosti korupcije. Antikorupcijske internetske stranice dosad su zabilježile 527 tisuća posjeta, dok je putem telefona bilo 113 prijava.

 

Pojava korupcije sprječava se i ciljano pa su na internet postavljene sve presude Viskog trgovačkog suda, a napor pravosuđa pokazuje i projekt e-spis kojim se u svakom trenutku može pratiti kolanje spisova po sudovima.

 

Osim toga, osigurani su i kriteriji za ulazak u pravosudnu profesiju i napravljen sustav vrednovanja sudačkog rada, dok je u zatvorskom sustavu rotacijom promijenjeno 30 posto čelnika, kazao je ministar.

 

Zakonom je omogućeno da se zbog korupcije i organiziranog kriminala plijeni imovina ne dokaže li se legalno podrijetlo, a uz uskočko tužiteljstvo ustrojeni su uskočki sudovi i policija.

 

Ministar procjenjuje da će koruptivni rizici s obzirom na krizu i recesiju porasti ali u težim gospodarskim uvjetima treba očekivati i veću osjetljivost građana na korupciju.

 

Na upit članice vijeća Ingrid Antičević Marinović rekao je da hrvatsko i austrijsko državno odvjetništvo surađuju vezano uz slučaj Hypo Banke.

 

Ministar se složio da će izbor članova Državnog sudbenog vijeća (DSV) trebati uskladiti s europskim standardima, no prije je potrebno učiniti ustavne promjene.

 

Vijeće i Ministarstvo pravosuđa u rujnu će organizirati zajedničku raspravu o europskim iskustvima zaštite zviždača.

 

Vijeće je prihvatilo i izvješće Ministarstva gospodarstva koje je slučajnim odabirom u 2008. provelo 65 postupaka nadzora javne nabave, a ove godine u tijeku je 20-tak nadzora. Državni tajnik Miljenko Pavlaković kazao je da su nepravilnosti zabilježene u manjem obimu.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija