Jump to content

Austrija: stranci će morati dobro znati njemački za dozvolu boravka


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 29. prosinca 2009. (Hina) - Austrija, koja je ovoga mjeseca odlučila za sljedeću godinu zadržati kvote za ulazak stranaca na razini ovogodišnjih, namjerava također uvesti stroža imigracijska pravila koja uključuju obvezno znanje njemačkog jezika novih stanovnika prije nego dođu u zemlju, pišu europski mediji.[PRBREAK][/PRBREAK]Austrija je odlučila 2010. dopustiti ulazak 8.145 stranaca, kao i ove godine. Na temelju dosadašnjih trendova, očekuje se da će više od polovice novih imigranata doći u Austriju kako bi se priključilo obitelji, a 2.500 bit će visoko obrazovani radnici.

 

Novi akcijski plan koji je predstavila ministrica unutarnjih poslova Maria Fekter uključuje znanje njemačkog jezika kao "preduvjet za uspješnu integraciju", kao što je već slučaj u Nizozemskoj, zemlji koja također ima visoku stopu imigracije.

 

Po nacrtu prijedloga, odlično znanje njemačkog tražit će se od migranata i njihovih supružnika ili članova obitelji koji im se žele pridružiti.

 

Dosad je preduvjet za apliciranje za dozvolu boravka bilo temeljno znanje jezika što bi značilo da je primjerice stranac sposoban komunicirati s liječnikom, a sada bi se tražilo, ako prijedlog prođe, obvezno fluentno vladanje jezikom koje bi omogućilo migrantu ulazak na tržište rada.

 

Po posljednjim podacima, u Austriji živi oko 800.000 stranaca što je oko 10 posto ukupne populacije.

 

Najveća skupina imigranata - njih oko 300.000 su izbjeglice s područja bivše Jugoslavije, te potom Turci.

 

Jedan od razloga zbog kojih se Austrija protivi turskom članstvu u EU-u je strah da bi radi spajanja obitelji jednoga dana broj Turaka koji žive u Austriji nadmašio broj domicilnog stanovništva.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija