Jump to content

BiH i dalje bez izmjena ustava


Mrljavac
 Dijeli

MOSTAR, 12. ožujka 2012. (Hina) - Posebno parlamentarno povjerenstvo BiH objavilo je u ponedjeljak da se nakon višemjesečnog rada nije dogovorilo o izmjenama ustava u skladu s presudom europskog suda za ljudska prava, kojim je zatraženo da se i predstavnicima manjina omogući izbor u državne institucije zbog čega ovoj zemlji prijeti suspenzija iz Vijeća Europe.[PRBREAK][/PRBREAK]Parlamentarno povjerenstvo objavilo je nakon sjednice u ponedjeljak u Sarajevu da nije postiglo suglasnost o jedinstvenim prijedlozima ustavnih amandmana kako bi se provela presuda suda za ljudska prava, te je u izvješću obama domovima parlamentarne skupštine BiH zatražilo da se produlji njegov rad.

 

Čelnici šest vladajućih stranaka u BiH, koji su se potkraj protekloga tjedna sastali u Banjoj Luci, pokušali su približiti stajališta o presudi iz Strasbourga u slučaju Sejdić-Finci, pripadnika romske i židovske zajednice, što je i uvjet da BiH može podnijeti zahtjev za kandidacijski status u Europskoj uniji.

 

Čelnik HDZ-a 1990. i član parlamentarnog povjerenstva Božo Ljubić prenio je sudionicima sastanka zaključak sa susreta političkih čelnika u Banjoj Luci da se presudom otvori mogućnost drukčijeg izbora članova predsjedništva i doma naroda BiH, čime bi se izjednačila i pozicija najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda Hrvata, a ne samo manjina koje sada ne mogu birati svoije predstavnike u ove državne institucije. U posljednja dva izborna ciklusa hrvatski član BiH predsjedništva izabran je većinskom voljom bošnjačkih birača.

 

Ljubić je ocijenio da izmjene ustava zbog toga trebaju zaštiti i položaj konstitutivnih naroda, a ne samo pripadnika nacionalnih manjina. Članica predsjedništva HDZ-a BiH Borjana Krišto istaknula je da posebno parlamentarno povjrenstvo treba nastaviti rad i ostvariti rezultat sukladno dogovoru šest političkih čelnika u BiH.

 

Parlamentarna skupština vijeća Europe u rezoluciji donešenoj u siječnju pozvala je vlasti BiH da do 15. ožujka donesu izmjene ustava vezano za presudu u slučaju "Sejdić i Finci". U suprotnom BiH prijeti suspenzija iz članstva u najstarijoj europskoj instituciji, Vijeću Europe.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija