Jump to content

BiH: Ustavni sud privr. obustavio zakon o zaštiti domaće proizvodnje


Mrljavac
 Dijeli

MOSTAR, 3. srpnja 2009. (Hina) - Ustavni sud BiH u petak je donio privremenu mjeru kojom se do konačne odluke ovoga suda obustavlja primjena zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru CEFTA-e kojim su uvedene carine na proizvode iz Hrvatske i Srbije, objavila je Federalna televizija (FTV).[PRBREAK][/PRBREAK]Kako je navedeno Ustavni sud BiH je usvojio zahtjev Ilije Filipovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za donošenje privremene mjere kojom je obustavljena primjena zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma CEFTA.

 

"Ova privremena mjera ostat će na snazi do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH u navedenom predmetu", navodi se u odluci Ustavnoga suda BiH, prenijela je FTV.

 

Primjenom zakona o zaštiti domaće proizvodnje predviđena je puna carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda podrijetlom iz Hrvatske i Srbije.

 

Te carinske pristojbe odnose se na za proizvode od mesa i mlijeko, voće, povrće, piće i alkohol te još neke proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država. Hrvatska i Srbija najavile su protumjere BiH zbog kršenja Sporazuma CEFTA-e, a Europska komisija je ranije pozvala vlasti BiH da preispitaju ovaj zakon jer je suprotan potpisanu Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija