Jump to content

BiH: Veliki dio građana spreman dati mito


Mrljavac
 Dijeli

SARAJEVO,3. rujan 2009.(Hina) - Bosnu i Hercegovinu i dalje izrazito opterećuje problem korupcije a velik broj njezinih građana otvoreno priznaje kako je spreman dati mito ne bi li dobio određenu uslugu, navodi se u novom izvješću bosanskohercegovačkog ogranka organizacije Transparency International (TI) koji je u četvrtak objavljen u Sarajevu.[PRBREAK][/PRBREAK]"Građani BiH i dalje drže kako je korupcija najprisutnija u procesu privatizacije i u političkim strankama", stoji u izvješću TI o percepciji korupcije u BiH.

 

Istodobno se dodaje kako najveći broj ispitanika koji su sudjelovali u anketi o raširenosti korupcije drži da takve pojave najmanje ima u državnoj Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), ključnoj policijskoj agenciji u zemlji.

 

"Obična" policija ne uživa međutim ni približan ugled kao SIPA.

 

Policajci su na drugom mjestu na popisu onih kojima građani najčešće nude i daju mito.

 

Prvo mjesto na tom popisu i dalje uvjerljivo zauzimaju liječnici i drugo medicinsko osoblje.

 

Prosječni iznos mita danog liječnicima u ovoj je godini bio 247 konvertibilnih maraka (oko 126 eura) dok je policajcima bilo dovoljno gotovo simboličnih 27 KM (nepunih 14 eura).

 

Najveći iznos mita navodno je bio rezerviran za sveučilišne profesore i on je dosezao prosjek od 437 KM (223 eura).

 

"Rezultati istraživanja jasno ukazuju kako su građani nezadovoljni naporima koje sadašnja vlast ulaže u borbi protiv korupcije, da ne vide napreka na ovom planu te da su itekako svjesni raširenosti korupcije u svom područjima života", stoji u izvješću TI za BiH.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija