Jump to content

Bivšem predsjedniku Vrh. suda Olujiću povrijeđena ljudska prava


Mrljavac

ZAGREB, 5. veljače 2009. (Hina) - Krunislavu Olujiću povrijeđena su ljudska prava prilikom smjene s dužnosti bivšeg predsjednika Vrhovnog suda prije 12 godina, utvrdio je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.[PRBREAK][/PRBREAK]Olujić se tom sudu obratio u lipnju 2005., nakon što u Hrvatskoj na svim pravosudnim razinama nije uspio dokazati da je nezakonito razriješen.

 

Smatrao je da su njegova prava povrijeđena u postupku kojeg je protiv njega od kraja 1996. vodilo Državno sudbeno vijeće (DSV), čiji je član tada i sam bio.

 

Europski sud mu je dao za pravo i, prema danas objavljenoj presudi na internetskim stranicama suda, Hrvatskoj naložio plaćanje odštete od pet tisuća eura za nanesenu nematerijalnu štetu. Olujić je tražio 200 tisuća eura.

 

Sud je potvrdio navode njegove tužbe da su trojica članova DSV, kojima u presudi navodi samo inicijale A.P., V.M. i M.H. (Ante Potrebica, Vladimir Marić, Marijan Hranjski), bili pristrani jer su tijekom postupka istupali u javnost koja je "nepravedno isključena iz postupka pred DSV-om".

 

Utvrđeno je i da je Olujiću "povrijeđeno načelo ravnopravnosti dvije strane u postupku" jer mu pred DSV-om nije bilo omogućeno dovesti svoje svjedoke, kao i da je čitav postupak predugo trajao.

 

Tužbu protiv Hrvatske Olujić je podnio smatrajući da su postupcima u Hrvatskoj bila povrijeđena njegova ljudska prava zajamčena Konvencijom o ljudskim pravima.

 

Naime, hrvatska Vlada je 1996. DSV-u podnijela zahtjev za stegovnim postupkom protiv njega tvrdeći da se tijekom te godine upustio u seksualne odnose s maloljetnicima te da je koristio svoj položaj kako bi zaštitio financijske malverzacije dvije osobe iz kriminalnog miljea.

 

DSV ga je u siječnju 1997. uklonio s mjesta predsjednika Vrhovnog suda, a tu je odluku potvrdio i tadašnji Županijski dom Sabora. Ustavni sud te je odluke poništio i vratio na početak, no čitav ponovljeni postupak završio je ponovno na Ustavnom sudu koji je krajem 2004. odbio Olujićevu ustavnu tužbu iz 1998.

 

Bivšem predsjedniku Vrhovnog suda, a danas odvjetniku, tada je jedino preostalo pravdu potražiti na sudu u Strasbourgu.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija