Jump to content

Bolje biti manjina u Vojvodini nego u užoj Srbiji


Mrljavac

SUBOTICA, 14. listopada 2008. (Hina) - Nacionalne manjine u Vojvodini ostvaruju veći stupanj prava nego u užoj Srbiji, a u Vojvodini su u boljem položaju tzv. tradicionalne manjine, dok nove, poput hrvatske, godinama ne uspijevaju postići ravnopravan status u državnim tijelima, jedan je od zaključaka Alternativnog izvješća o položaju nacionalnih manjina u Srbiji, koje je u utorak u Subotici predstavio Vojvođanski centar za ljudska prava.[PRBREAK][/PRBREAK]"Kad pročitate Izvješće, prvi je dojam da je razlika između ostvarivanja prava manjina u Vojvodini i onih u središnjoj Srbiji - velika. Jedan od glavnih razloga su gospodarski osiromašeni krajevi u kojima žive manjinski pripadnici", navela je ravnateljica Vojvođanskog centra za ljudska prava Aleksandra Vujić.

 

"Drugi je važan zaključak da tzv. tradicionalne manjine ostvaruju veća prava od novih manjina koje su to postale nakon 2000. Tu najprije mislim na Rome, Hrvate, Bunjevce", rekla je Vujić i to potkrijepila primjerom u pokrajinskoj televiziji sa šest manjinskih redakcija koje se financiraju iz pokrajinskog proračuna. "Međutim, iako je treća po veličini, hrvatska manjina nema to pravo. Televizijski program te zajednice sveden je na jednu polusatnu emisiju svaki drugi tjedan", navela je Vujić.

 

Jedan od autora Izvješća predsjednik Hrvatskog akademskog društva Slaven Bačić rekao je da se u izvješću spominje kako je Hrvatima najteže u obrazovanju na materinskom jeziku. "To nije posebnost samo hrvatske manjine, nego općenito školskoga sustava. Mislim da je Ministarstvo obrazovanja jedan od dijelova državnog sustava koji je najzapušteniji i zapravo se nije mijenjao još od Miloševićeva vremena", naveo je. Govorio je i o neriješenu pitanju školovanja kadrova na hrvatskom jeziku te o kriterijima za prijam profesora nastave na hrvatskom od kojih se ne traži poznavanje toga jezika.

 

"A problem zbog neizdavanja dozvole za uvoz školskih udžbenika iz Hrvatske najsvježija je potvrda takva stanja u Ministarstvu", zaključio je Bačić.

 

Alternativno izvješće o primjeni Povelje o regionalnim i manjinskim jezicima mjerodavnim će tijelima EU-a služiti za provjeru Vladina izvješća te za donošenje konačne ocjene stanja u području poštivanja prava nacionalnih manjina u Srbiji.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija