Jump to content

Bošnjaković sudjelovao na sastanku ministara pravosuđa EU-a


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB/SOPOT, 19. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sudjelovao je u ponedjeljak i utorak na neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije na kojemu je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.[PRBREAK][/PRBREAK]Na sastanku se u području pravosuđa raspravljalo o zajedničkim aktivnostima na razini Europske unije u području potpore žrtvama zločina te o mogućnostima daljnjeg razvoja europskog građanskog prava kao instrumenta razvoja unutarnjeg tržišta Europske unije.

 

Države članice suglasile su se o potrebi poduzimanja daljnjih koraka u cilju zaštitu žrtava kaznenih djela te su u tom pogledu podržale žurno usvajanje Europskog zaštitnog naloga. Svrha navedenog instrumenta jest da se zaštitne mjere (npr. zabrana približavanja žrtvi nasilja), izrečene u korist određene osobe u jednoj državi članici Europske unije, priznaju i provedu i u ostalim državama članicama. Europska komisija predložila je donošenje Uredbe o međusobnom priznavanju zaštitnih mjera u građanskim stvarima.

 

Također se raspravljalo o mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja ugovornog prava, a u cilju jačanja zajedničkog tržišta. S obzirom na postojanje velikih razlika u nacionalnim sustavima u vezi s reguliranjem materijalnih pravila ugovornog prava, države članice su od Europske komisije zatražile da se prije finaliziranja završnog teksta dokumenta izradi temeljita analiza mogućih pozitivnih i negativnih učinaka takve inicijative.

 

Sastanak je bio prigoda i za brojne bilateralne kontakte ministra Bošnjakovića s ministrima pravosuđa država članica EU, navodi se u priopćenju.

 

U priopćenju se također ističe da je poljsko predsjedništvo Europskom unijom tijekom sastanka posluživalo hrvatska vina kao poseban znak pažnje završetku hrvatskih pristupnih pregovora.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija