Jump to content
Sign in to follow this  

Braća i sestre supružnika bez djece gube nasljedstvo


Zex

Od 3. listopada, bračni parovi koji nemaju djece i izvanbračni partneri trebali bi obratiti pažnju na novosti u Zakonu o nasljeđivanju koji tog dana stupa na snagu i odnosi se na sve postupke u kojima je ostavitelj preminuo nakon toga dana.[PRBREAK][/PRBREAK]Naime, braća i sestre partnera koji nemaju djecu gube zakonsko pravo na nasljedstvo. Događat će se zato da imovinu takvog para naslijedi rodbina samo jednog partnera, onoga koji bude živio dulje. Tko to ne želi, trebao bi napisati oporuku. Osim toga, novi zakon izjednačava prava izvanbračnih partnera s bračnim drugovima. Uvodi i upisnik oporuka, u koji oporuka ne mora biti uvedena da bi bila valjana, ali to bi ipak moglo smanjiti mogućnost da imovina bude razdijeljena, a tek nakon toga otkrivena oporuka.

 

Ostavine bilježnicima

 

Od 3. listopada sudovi će imati i jednu ispriku manje za dugotrajnost postupaka, jer ostavinski postupci - kojih bude 50- ak tisuća godišnje - prelaze javnim bilježnicima. Sucima će ostati samo ostavine u kojima dođe do spora među nasljednicima, a takvih je dosad bilo tek 10-ak posto. No ubuduće bi sporova oko nasljedstva moglo biti znatno više.

 

Ante Ilić, predsjednik Hrvatske javnobilježničke komore, obećava da će građani ubuduće moći znatno prije do svog nasljedstva. To u svakom slučaju vrijedi za Zagrepčane, jer je predsjednik zagrebačkog Općinskog suda još u travnju zaustavio ostavinske postupke kako bi ih mogao dati u rad bilježnicima. Mnoge je to naljutilo, najhitniji su ipak rješavani, a prvih 500 počet će idućih dana rješavati 50 javnih bilježnika na području Zagreba. Za dovršenje će imati rok od 60 dana. Ipak, zahvaljujući tome, zagrebački je sud uspio riješiti 2000 zaostalih starih ostavinskih rasprava...

 

Pristojbe svima iste

 

Valja reći i da će tarife koje plaćaju građani biti više 22 posto, jer će se na tarife obračunavati PDV. Tarife su rangirane do najvišeg iznosa od 2500 kuna plus PDV, odnosno 3050 kuna.

 

Novi propisi nisu donijeli promjene u pristojbama, koje jako pogoduju bogatima. Naime, najviša se tarifa plaća na imovinu vrijednu 280 tisuća kuna, ali i na sve što taj iznos prelazi. To znači da će jednaku pristojbu i dalje plaćati netko tko naslijedi stančić ili komadić zemlje i onaj tko naslijedi dvorac! Po iskustvu sudaca, većini građana velik je problem platiti pristojbu, mnogima to - poput umirovljenika - ugrozi egzistenciju, a s druge strane država bogatima praktično oprašta pristojbu koja bi bila razmjerna vrijednosti imovine...

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...