Jump to content

Britanija: Britanski suci više neće nositi vlasulje?


Mrljavac

LONDON , 1. listopada 2008. (Hina/Reuters) - Stoljećima stara tradicija britanskih odvjetnika i sudaca da tijekom sudskih procesa nose vlasulje izrađene od bijele konjske dlake za neke među njima završava u srijedu, kad na snagu stupaju nova jednostavnija pravila odijevanja, prenijeli su mediji.[PRBREAK][/PRBREAK]Suci koji se bave kaznenim pravom morat će ih i dalje nositi, a oni koji se bave građanskim i obiteljskim pravom na ročišta će moći dolaziti bez perika, a dosadašnje duge crne toge zamijenit će jednostavnijima.

 

Nakon duge rasprave koja je dovela do podjela među sucima i odvjetnicima, vrhovni sudac za područje Engleske i Walesa, lord Philips, donio je odredbu o promjenama u nastojanju da se sudovi moderniziraju. Od 17. stoljeća vlasulje su zaštitni znak britanskog pravosuđa.

 

Na ovakvu promjenu većina sudaca i odvjetnika čeka već stoljećima. No neki se oštro protive odluci. Odvjetnik i autor knjiga "Rumpole of the Bailey" smatra da je "zamisao smiješna, jer će", prema njegovu mišljenju "odvjetnik bez vlasulje biti poput liječnika bez stetoskopa".

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija