Jump to content

Britanski aktivisti za prava životinja kažnjeni zatvorom


Mrljavac

LONDON, 21. siječnja 2009. (Hina/Reuters) - Sedmero britanskih aktivista za prava životinja u srijedu je kažnjeno zatvorskim kaznama do 11 godina jer su ucjenjivali tvrtke koje su opskrbljivale britansku korporaciju za medicinska istraživanja.[PRBREAK][/PRBREAK]Skupina je od 2001. vodila šestogodišnju kampanju protiv tvrtki povezanih s tvrtkom Huntingdon Life Sciences (HNS), odnosno laboratorijem za istraživanja na životinjama pored Cambridgea.

 

Članovi skupine Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC) prijetili se menadžerima i djelatnicima 40 tvrtki u kampanji "urbanog terorizma", kako ju je nazvao sudac, koja je njihovim žrtvama život pretvorila u "pakao".

 

Članovima skupine, u dobi od 20 do 45 godina, izrečene su kazne od 11, 9, 8, 5 i 4 godine zatvora a krivima su proglašeni na suđenju prošle godine. SHAC je prijetio tvrtkama i njihovim djelatnicima u Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Švicarskoj. Mnogi od članova putovali su na kontinent kako bi prosvjedovali. Prijetnjama je bilo izloženo 40 tvrtki a šteta i povećani troškovi osiguranja procjenjuju se na 12,6 milijuna funti, rečeno je na sudu.

 

Skupina je u u svojoj kampanji primjenjivala taktike poput neutemeljenih optužbi za pedofiliju upućenih menadžerima tvrtki, lažnih pisama-bombi, prijetećih telefonskih poziva u kojima se tražilo da prekinu veze s HLS-om i druge, rečeno je na sudu. Također su, primjerice, poštom slali igle uz napomenu da su zaražene virusom AIDS-a. Nekim zaposlenicima tvrtki povezanih s HLS-om bojom su na kućama napisali "Ubojica štenaca" i "Smeće".

 

"Očekujem da će vas neki smatrati mučenicima za plemenitu stvar ali bi to bilo neprimjereno. Ne idete u zatvor zbog izražavanja vaših uvjerenja nego zato što ste počinili ozbiljna kaznena djela", rekao je sudac Butterfield prilikom izricanja presude.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija