Jump to content

Bruxelles objavio "žensku povelju" u cilju borbe protiv nejednakosti


Mrljavac

ZAGREB/BRUXELLES, 7. ožujka 2010. (Hina) - Europska komisija predstavila je ovoga tjedna, pred Međunarodni dan žena, "žensku povelju" čiji je cilj borba protiv rodne nejednakosti u privatnom životu i na poslu u Europi i šire, a postavlja pet ključnih akcijskih područja, priopćeno je iz Bruxellesa.[PRBREAK][/PRBREAK]Tom poveljom traži se ravnopravnost na tržištu rada i jednaka ekonomska neovisnost za žene i muškarce, jednake plaće za jednaki rad, ravnopravnost u donošenju odluka, iskorjenjivanje rodno specifičnog nasilja, te ravnopravnost izvan granica EU-a.

 

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso uvrstio je ženska prava među prioritete svoje politike, a tražio je od zemalja članica i da imenuju žene u Komisiju. Trenutno je među 27 povjerenika devet žena.

 

Barroso je "žensku povelju" predstavio novinarima u Bruxellesu, zajedno s potpredsjednicom Komisije Viviane Reding.

 

Novo istraživanje Eurobarometra pokazuje da 62 posto Europljana vjeruje da rodna nejednakost i dalje postoji u mnogim društvenim područjima.

 

Istraživanje također pokazuje da je prioritet Europljana na tom području iskorijeniti nasilje nad ženama (92 posto) i nejednakost primanja (82 posto).

 

Europska komisija također je objavila da ima namjeru serijom mjera smanjiti razlike među plaćama između muškarca i žena kroz sljedećih pet godina. Prosječna razlika danas je oko 18 posto, s velikim razlikama između zemalja i sektora.

 

Utjecaj razlika u plaćama odrazit će se i na mirovine, a kao rezultat žene su izloženije od muškaraca krajnjem siromaštvu: 22 posto žena starijih od 65 izloženo su riziku siromaštva, a muškaraca 16 posto.

 

Europska komisija planira u drugoj polovici godine objaviti novu europsku strategiju rodnoj ravnopravnosti za razdoblje od 2010. do 2015.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija