Jump to content

Bugarska uspostavila sud za borbu protiv mafije


Mrljavac
 Dijeli

SOFIJA, 4. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Bugarska je uspostavila poseban sud za borbu protiv organiziranog kriminala nakon opetovanih poziva Bruxellesa da poboljša rezultate na tom području, rekao je predsjednik suda Georgij Ušev.[PRBREAK][/PRBREAK]Sud, koji je proradio sa šest mjeseci zakašnjenja, bavit će se slučajevima organiziranog kriminala poput otmica, pranja novca, pronevjera novca iz europskih fondova i trgovine ljudima. Idućih će mu dana biti prebačeno 70 do 80 slučajeva, a u prosjeku bi ih trebao obrađivati 300 na godinu, rekao je Ušev za bugarski nacionalni radio.

 

Novi sud ključni je instrument bugarske strategije za borbu protiv kriminala nakon oštrih kritika Europske komisije na tom području. Proradio je sa šest mjeseci zakašnjenja zbog problema s pronalaskom odgovarajućih stručnjaka te manjka novca.

 

Sud je izazvao velike kritike u bugarskom parlamentu kao i među odvjetnicima i skupinama za zaštitu ljudskih prava, koji upozoravaju da bi mogao postati instrumentom političke represije. To je potaknulo bugarske zastupnike da odustanu od prvotnih planova da se sud bavi i slučajevima zloporabe položaja na visokim instancama, pronevjerama novca i drugim optužbama za korupciju.

 

Bugarska, koja je u Europsku uniju ušla 2007., podvrgnuta je posebnom monitoringu Bruxellesa koji ju je prisilio da temeljito reformira pravosudni sustav kako bi poboljšala borbu protiv kriminala.

 

No zadnje izvješće o monitoringu iz srpnja prošle godine ponovno je upozorilo na "ozbiljne propuste u sudskoj praksi" koji su rezultirali velikim brojem oslobađajućih presuda u slučajevima korupcije na visokoj razini, prijevara i organiziranog kriminala.

 

Od siječnja do listopada 2010. bugarsko je tužiteljstvo izgubilo u prosjeku 17 posto slučajeva protiv organiziranog kriminala, 13 posto suđenja zbog pronevjere novca iz europskih fondova i 10 posto slučajeva pranja novca. Prosječna stopa oslobađajućih presuda na bugarskim sudovima kreće se između tri i četiri posto.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija