Jump to content

CARDS projektom 20 sudova opremljeno s gotovo 1700 računala


Zex

Rezultati dvogodišnjeg projekta CARDS 2002. "Reforma hrvatskog sudstva", vrijednog četiri milijuna eura, tijekom kojega je s gotovo 1700 računala opremljeno 20 hrvatskih sudova, predstavljeni su danas u Zagrebu.[PRBREAK][/PRBREAK]Twining projektom, financiranog od strane Europske komisije, a ostvarenog uz podršku finskog Ministarstva pravosuđa, u protekle dvije godine analizirano je stanje hrvatskog pravosuđa, a rezultat projekta je niz preporuka koje bi trebale pomoći reformi pravosuđa i većoj učinkovitosti sudstva. Najveći dio novca, oko tri milijuna eura, utrošeno je za informatizaciju sudova, pa je tako osobno računalo dobio 501 sudac, a ukupno je 20 sudova opremljeno s 1674 računala.

 

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin kazala je da su u nedavno usvojenoj Strategiji reforme pravosuđa ugrađene neke od preporuka CARDS, primjerice da se u sklopu razvoja sudske uprave proračunska sredstva sudovima ubuduće dodjeljuju ovisno o rezultatima njihova rada.

 

Usvojena je i preporuka o potrebi racionalizacije broja sudova, pa će se tako uskoro, u sklopu pilot projekta, spojiti 15 prekršajnih i općinskih sudova.

 

"Hrvatska se ubraja u europske zemlje s najvećim brojem sudova, sudaca i administrativnog osoblja, ali i najvećim sudskim zaostacima", istaknula je ministrica, ustvrdivši kako bi rasterećenju sudova

pomogao i razvoj alternativnih načina rješavanja sporova.

 

Ministrica je naglasila da je lani po prvi put zaustavljen trend rasta neriješenih predmeta te da se do kraja ove godine očekuje rješavanje svih zaostalih zemljišnoknjižnih i ovršnih predmeta.

 

Ministrica je najavila da će se reforma pravosuđa nastaviti "još žešće" te da je silj do 2007. ispuniti sve kriterije za ulazak u Europsku uniju.

 

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin kazao je da Opća sjednica tog suda podržala preporuke o razvoju sudske uprave i smanjenju broja sudova, a najavio je da će se do kraja ovoga tjednaočitovati i o spajanju sudova. Projekt CARDS 2002. ocijenio je vrlo važnim za reformu pravosuđa i ostvarivanje učinkovitijeg sudstva koje će vratiti povjerenja građana.

 

Voditelj izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert najavio je da će Europska komisija kroz razne projekte nastaviti potpomagati reformu hrvatskog pravosuđa.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija